46

Добри новини: Работодатели вдигат заплати и бонуси от 5 до 20%

80 процента от работодателите в страната планират увеличение на заплатите и бонусите през следващите шест месеца. Това показва проучване на ManpowerGroup България за тенденциите през 2022 г. Анкетирани са 19 бизнес сектора и представители на 196 компании, като 11 % от тях са в Пловдив и областта.

5% от шефовете на фирми планират увеличението на месечните възнаграждения да е между 16-20%, а два процента прогнозират този ръст да е над 20%. Близо 60% от работодателите отбелязват, че

промените ще засегнат всички служители във фирмите.

Една от основните причини за увеличаването на заплатите е стремежът на работодателите да запазят ценните си кадри, тъй като оферта за по-високо възнаграждение на друго място е сред най-честите причини за напускане.

В сектор „Производство“ над 90% от шефовете планират да вдигнат заплатите на своите служители, 91% в сектор „Автомобилна индустрия“ и 81% в „Търговия“. Това са трите бранша, които изпитват най-голям глад за кадри и които са претърпели най-голямо текучество през 2021 г. От изброените браншове най-голяма част са в „Производство“, като в Пловдив и София са ситуирани 28% от компаниите.

Притесненията на мениджърите от сектора са дали ще могат да си позволят изпълнение на заложените планове, предвид покачващите се цени на комунални и други разходи.

Сходни са очакванията в сектор „Автомобилна индустрия“. 56% от анкетираните организации се намират в столицата, 22% в Пловдив, а останалите в по-малки градове на страната. Въпреки положителните нагласи на близо 65% от представителствата от „Автомобилна индустрия“ ,

около 9% посочват, че ще намалят възнагражденията си с до 10%

през първото шестмесечие на 2022 г. Респективно, 80% от компаниите потвърждават обаче, че ще увеличат допълнителните придобивки и бонуси за наетите в сектора.

Почти всички работодатели в сектор „Банки, финанси и застраховане“, „Споделени услуги“ и „Консултантска дейност“ посочват, че предвиждат увеличение на възнагражденията. „Консултантска дейност“ е секторът, в който се наблюдава и най-високият процент респонденти, посочили увеличение на заплатите с над 21%.

В сектор „Информационни технологии“, където заплащането по принцип е най-голямо, също се предвижда увеличение на заплатите, но близо 17% споделят, че не планират никакви промени. Също като в „Производство“, и в този сектор фокусът е преди всичко върху задържане на кадри - две трети от респондентите посочват, че ще увеличават възнаграждения именно затова.

В един от най-турбулентните сектори през последните две години - „Здравеопазване и фармация“, планираните промени потвърждават общите тенденции. Увеличения във възнагражденията ще има с до 5%, но при близо 25% от компаниите няма да има съществени промени. 13% от включилите се в анкетата сочат високи увеличения на основните месечни възнаграждения в размер между 16 и 20 процента.

Фирмите в секторите „Наука и образование“ и „Туризъм и хотелиерство“ също планират да вдигнат заплатите, но до пет на сто. Сектор „Телекомуникации“ дава балансирани отговори - по-скоро възнагражденията ще се задържат в подобни диапазони на миналогодишните, но социалните придобивки ще бъдат увеличени. Представителите от сектор „Наука и образование“ са категорични, че основните промени ще бъдат насочени към привличане на нови кадри и таланти.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
123

123

24.01.2022 | 20:10

То и в общинските администрации се работи за 800лв, висше образование и голям стаж...

Отговори
8 1
??????

??????

24.01.2022 | 17:51

https://www.dunavmost.com/novini/pensioner-dokaza-che-edna-chast-ot-balgarite-poluchavat-nepravilno-izchisleni-pensii

Отговори
2 2
ако трябва6е

ако трябва6е

24.01.2022 | 17:32

да работа за БГ работодател, по скоро 6тех да отида да мия улиците в естония, с другите негър4ета. сладур ако мисли6 4е някои 6ти работи за 700лв докато ти кара6 X5 по хубво го продаваи джип4ето.

Отговори
21 2
коко

коко

24.01.2022 | 17:12

КОГА БЕ?? ПАК ЛЪЖИ И САМО ЛЪЖИ

Отговори
26 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?