Следвайте ни

Добрата поддръжка е ключова за всеки басейн

viber icon

Живеем в дни, в които неизбежно, всеки от нас е намалил своите социални дейности и контакти. Насочил е своето внимание към семейството, уединението, домът и неговият уют. Това са и причините семейният басейн да се превърне във все по-търсено допълнение към цялостната визия на една къща. И ако до скоро бе приеман за лукс, то вече все по-често ще го виждаме като част от нея със своите вариации за вид и размер.

Димитър Вълев e генерален мениджър на АКВАТЕК ООД от 2011 г. Роден е през 1986 г. в Шумен, има бакалавърска степен по счетоводство и контрол от Варненския икономически университет, както и магистърска степен от MA Business Management Kingston University, Лондон. 

- В интересните времена, в които живеем през последната година, отчитате ли ръст в запитванията за домашни басейни?

- Определено. Голяма част от хората продължават да избягват посещения на обществени места, други следят много по-сериозно за хигиената в тях и тя на много места не ги задоволява, въпреки че СЗО излезе с изявление, че няма доказателства, че COVID-19 може да се пренася чрез ползването на басейни или джакузита, защото ако те функционират правилно, поддръжката, и дезинфекцията ще премахнат вируса. Развлекателните водни дейности обикновено са социални, басейните са пълни, хората лежат на шезлонги един до друг. Тоест, оказва се, че дори  басейнът да функционира правилно и шансът да се заразим във вода да е минимален, то на сушата – е почти гарантирано.

- Но ето тук изниква въпросът „какво точно е правилно функциониране, поддръжка и дезинфекция“ и как можем да сме сигурни, че в хотел „Х“ басейнът отговаря на всички изисквания за безопасност?

- Не можем. Единственият сигурен начин за поддръжка на водата е посредством автоматични системи за дезинфекция на басейна, които следят непрестанно параметрите на водата и поддържат техните оптимални нива. Винаги съветваме своите клиенти да добавят такъв тип оборудване към басейна, но не всички го правят с цел оптимизация на разходите. За жалост, в България, а и не само, все още оперират много басейни, в чиято поддръжка основна роля играе човешкият фактор.

- А съществуват ли подобни автоматични системи за дезинфекция и при домашните басейни?

- Да. Дори при тези, предназначени за поддръжка на домашни басейни възможностите за дезинфекция са повече. За разлика от обществените басейни, при които е задължителна дезинфекцията с хлор, то при домашните, такива, има разработени повече видове, вкл. дезинфекция без хлор – с активен кислород, чрез процес хидролиза, с UV апарати за дезинфекция и др. Автоматичните с-ми за дезинфекция са доказано най-добрият начин за контролиране параметрите на водата, тъй като ако собствениците разчитат на самите себе си и ръчно се грижат за нейната хигиена, е възможно в някой период тя да не е в своите оптимални нива, което би могло да създаде известен дискомфорт и проблеми.

- Вашият съвет към всички, които са решили да имат или вече имат басейн у дома?

- Да не се лишават от автоматичната с-ма за дезинфекция – добрата хигиена е здраве и нейната поддръжка е най-важният фактор, който да вземат предвид при изграждането на един басейн. А ако искат да се насладят и да използват още по-дълго водното съоръжение, а не само 2 месеца в годината, бих ги посъветвал да добавят и отопление на водата посредством термо помпа, което би удължило двойно неговото използване.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?