Следвайте ни

Добра новина! Пазарът на труда в Пловдив се раздвижи

Търсят се медицински сестри, икономисти, монтьори, фармацевти

viber icon

Извънредното положение се вдига и пазарът на труда в Пловдив се раздвижи. Миналия петък бяха обявени над 40 свободни места в един от най-големите сайтове за предложения за работа. Търсят се специалисти - и с висше, и със средно образование. Офертите са подадени от работодатели както в частния сектор, така и от общински и държавни фирми.

Девет свободни позиции са обявени от Университетската болница за активно лечение „Свети Георги“ ЕАД. Осем от вакантните места са за медицински сестри в различни отделения и едно за акушерка. Стартовите заплати тръгват от 1100 лв. (бруто) и стигат до 2600 лв., като най-високо е възнаграждението за медицинска сестра в Клиниката по кардиохирургия.

Четирима началници си търсят в Община „Родопи“. Те са за отделите „Местни данъци и такси“, „Административно и информационно обслужване и услуги“, „Транспорт, инфраструктура и ЕПМС“ и „Общинска собственост, екология и горско стопанство“. Според длъжността основната заплата е между 1300 и 1350 лв. Изискванията към кандидатите е да имат завършена бакалавърска степен, без значение специалността, и поне 4 години професионален опит.

Германска компания за обработване на фирмена финансова информация, с представителство в България, търси трима специалисти с немски език за офиса си в Пловдив - по въвеждане на финансово-счетоводна информация, за обработка на счетоводни данни и помощник-счетоводител. Освен изискванията към кандидатите, месечното възнаграждение не е оповестено публично.

Помощник-фармацевти, търговски представители, електромонтьори, както и бригадир за производство на зеленчуци са част от останалите оферти.

След обявяване на извънредното положение на 13 май безработицата не само в Пловдив, но и в цялата страна рязко се повиши. По последни данни на Агенцията по заетостта за месец март 2020 г. регистрираните безработни от Пловдив и региона са 38 000. В сравнение с март 2019 г. техният брой е бил 22 000. 

Профилът на останалите без работа е разнороден. Голяма част са висшисти, но преобладаващите са със средно и основно образование. Най-засегнати от кризата заради епидемията с коронавируса са в сферата на туризма, както и хотелиери, ресторантьори и в сферата на  услугите.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?