Следвайте ни

Добра реколта от грозде очакват в Пловдивско

New Bloom Winery започна да бере Совиньон блан, който в последните две години им донесе световно признание

viber icon

С пожелания времето да се задържи подходящо, за да приберат добрата реколта грозде, започна гроздоберът в една от най-модерните изби у нас New Bloom Winery. Винарната се намира в Съединение и произвежда марките Pixels, Verano Azur и Face to Face (F2F). При тях гроздоберът стартира в края на миналата седмица с един от най-успешните им сортове Совиньон Блан. Именно техният Совиньон блан две поредни години печели най-високото възможно отличие best of class на международния конкурс в Лос Анджелис.

През 2018 година ценната награда отиде за българския Совиньон блан в серията Face to Face (F2F),  а през тази - отново със същия сорт, но в по-базовата марка PIXELS. Фактът, че за втора поредна година българска изба успява да спечели приза „най-добро в своя клас“ за вино от сорта Совиньон блан, оценявано зад Океана, е поредното доказателство за високото ниво на работа на родните производители. „Високата оценка, която получаваме от международните конкурси, показва силата на българския тероар и характерните особености н нашият регион, които обогатят качествата на гроздето и на виното съответно. Щастливи сме, че можем да впечатлим дори с популярни сортове като Совиньон блан, с които световните експерти са свикнали“, споделят експертите.

Според екипа на New Bloom Winery тази година реколтата е с много добри показатели. „Проведохме всички необходими агротехнически мероприятия и въпреки валежите в района, успяхме да съхраним качеството на гроздето. Захарността му достигна 21%.”, обясниха от винарната. Гроздоберът в New Bloom се извършва на ръка, за да се запази свежестта и целостта на плода. Предимство за производителя е, че лозята им се намират в близост до винарната, защото вкусът на виното е друг, когато се реагира бързо. Структурата на лозовите масиви и избата в близост позволява на екипа да осъществи контрол във всяка една точка в производството. 

Модата във виното в момента е да се пият по-леки вина, с плодови нотки във вкуса и аромата, а за тях не се изисква гроздето да е с много високо съдържание на захари, разказват още винените експерти. Сортът Совиньон блан е сред най-популярните както по света, така и у нас. В ресторантите и заведенията той е най-предпочитаният бял сорт. Гроздоберната кампания ще продължи най-рано до края на септември. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?