49

Добра новина за всеки, който планува големи покупки догодина

Още по-ударна година откъм кредитиране прогнозират за 2022 г. кредитни консултанти. В края на тази година новоизтеглените ипотечни кредити доближават 5 милиарда лева - сума, която никога не е била отпускана в рамките на година до момента, посочват от "Кредит център". И прогнозират, че догодина и този рекорд ще бъде счупен. 

В края на 2021 г. лихвите по жилищните ипотечни заеми са в рамките на 2.3%-2.8%, което отново е рекорд за най-ниски лихви на родния пазар.

Въпреки двете вълни на COVID пандемията, в икономиката много сектори продължиха да работят добре и заетите в тях активно се включиха на пазара на недвижими имоти и ипотечно кредитиране и формираха ръст около 17% спрямо 2020 г.

Средният размер на кредитите се покачи само с около 5% и достигна 121 000 лева, въпреки ръста на цените на имотите и нарасналото търсене на по-големи и по-скъпи жилища. Този малък ръст на средния размер се дължи на по-голямото самоучастие, което голяма част от клиентите предпочитат да дадат предвид високата инфлация и таксите, които банките въведоха за свръхналичности по сметките на физически и юридически лица.

При процента на финансиране, предпочитан от клиентите, остава диапазонът между 70% и 80% от стойността на имота, като има покачване на интереса към финансиране между 80 и 90% най-вече при купуващите ново строителство.

При потребителските кредити лихвените нива в края на 2021 г. се движат между 4.3 и 6.5%, като и там имаме ръст на изтеглените потребителски кредити спрямо 2020 с около 10%.

2022 г. очакваме да запази лихвените нива от 2021 г. и при ипотечните, и при потребителските кредити, като по-добри оферти ще виждаме в отделни промоционални периоди на банките през годината, посочват още от "Кредит център".

Ръстът на пазара на ипотеки се очаква бъде около 10%, въпреки високата база на 2021 г., основно поради продължаващия голям интерес към покупка на жилища в големите градове на страната. При потребителските кредити прогнозираният ръст е около 8%.

Покупките на имоти в строеж ще се увеличават и през 2022 г., като новите проекти ще генерират интерес с добри локации, добро разпределение на жилищата и по-големи пространства, отговаряйки на новите критерии на купувачите, повлияни и от COVID кризата.

През 2022 г. ще се търси по-висок процент финансиране - около 75%-85% от цената на имотите, ще се запази и увеличи интересът към покупка на къщи в големите градове и до 30-40 км около тях, покупка на тристайни и по-големи апартаменти.

Въпреки ръста на цените на имотите в големите градове, интересът за покупка ще се запази, като основен двигател ще са спестяванията на населението (депозитите надхвърлят 61 милиарда лева) и добрите лихви по ипотечните кредити.

БНБ с едно наум

Ударното кредитиране в условия на разнородни кризи може да доведе до свръхзадлъжнялост сред населението, алармира от месеци БНБ. Централната банка със свое решение на два пъти увеличи нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в България на 1% в сила от 1 октомври 2022 г. и на 1.5% в сила от 1 януари 2023 г. 

Повишението на антицикличния буфер има за цел да засили устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция, предизвикан от потенциално нарастване на необслужваните кредити и обезценките, аргументират се от банковия регулатор.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?