Следвайте ни

Добра новина за хиляди българи, които изгоряха с почивки в чужбина

viber icon

Добра новина за хиляди българи, които изгоряха с почивки в чужбина през миналата година заради глобаната пандемия. Туроператорите в страната ще ще получат общо 16.5 милиона лева целева държавна помощ. Средствата могат да се използват единствено за връщане на парите на клиентите им за провалени почивки и екскурзии в периода от 1 март до 31 декември 2020 г. Това съобщи Европейската комисия, която одобри българската схема.

Мярката за подкрепа на туроператорите е одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ. Целта е да се помогнат компаниите да се справят с недостига на ликвидност, пред който са изправени поради пандемията от коронавирус. Европейската комисия е установила, че българската схема отговаря на условията - помощта няма да надвишава 1.8 млн. евро за един туроператор и ще бъде предоставена не по-късно от 31 декември 2021 г.

Министерството на туризма съобщи, че е получило нотификация от Европейската комисия за одобрение на целево субсидиране на туроператорите. Предстои в изключително кратък срок да бъде съгласувано постановление на Министерския съвет, което да уточни реда за кандидатстване и изплащане на държавната помощ.

В началото на март стана ясно, че Министерството на туризма ще изплати повече от 5,6 млн. лв. на 86 компании, изпълняващи туроператорска и турагентска дейност. Средствата бяха отпуснати от държавния бюджет и са на обща стойност 51 млн. лева. Най-малката сума от плащането, която ще бъде преведена, е в размер на 593,83 лв., а най-голямата достига над 711,4 хил. лева. 

Малко по-късно стана ясно, че туроператорите дължат приблизително още 60 млн. лв. на своите клиенти за предплатени, но отменените заради COVID-19 пътувания. В периода юни - юли 2020 г. сумата се изчисляваше на 155 - 160 млн. лв., или със стотина милиона повече.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Чифута си е чифут

Чифута си е чифут

27.05.2021 | 18:46

Моля Моля Няма изгорели Българи Българина бачка та се спуква от работа Ако има некакви изгорели това са чуфути рентиери който се чудят къде по луксозно и къде по ефтинко да прекарат скучните си делници и празници Не всеки притежаващ Български паспорт е Българин Ади моля ви се

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?