Следвайте ни

До 1000 лв. глоба за укрито прасе

В Първомайско отказват да колят животните, търсят помощ от Мая Манолова

viber icon

От 500 до 1000 лв. е санкцията за укриване на нерегистрирани прасета от типа заден двор. Това съобщи д-р Камен Янков, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив. Той уточни, че до момента нито едно нелегално прасе  не е открито в района на с. Белозем и съседните села от община Раковски. Оттам в понеделник стартираха проверките на ветеринари, полиция и местна власт във връзка с издирването на нелегални свине. Във връзка с огнището на африканска чума по свинете, открито в частното ловно стопанство „Здравец“, има заповед за унищожение на всички нерегистрирани животни в 20-километровата зона около с. Белозем. Там се намира единствената в областта промишлена свинеферма с над 10 000 животни.

Засилените проверки продължават и през следващите дни. Те ще обхванат поетапно населените места в общините Брезово, Асеновград, Първомай, Марица, Садово, Стамболийски, Съединение, Хисаря, Кричим, Родопи и Перущица, но не се знае в каква последователност. Хора, които не са заклали животните си досега, не е късно да ги регистрират, за да ги спасят, коментира д-р Янков.

Той уточни, че ако се открие живо и нечипирано прасе, се дават 24 часа за доброволното му умъртвяване. При неизпълнение на предписанието следват финансови санкции от 150 до 1000 лв. Крайната мярка, до която той се надява да не се стига, е издаване на заповед за влизане в частния имот, конфискуване и евтаназиране на грухчото. Ако не се успокоят страстите, това може да се случи в Първомайско. Напрежението е най-голямо в селата Караджалово, Крушево, Градина, Дебър и гр. Първомай. От няколко дни собствениците на прасета протестират и отказват да заколят животните, като временно затварят различни кръстовища. Те са призовали омбудсмана Мая Манолова да посети „горещата“ точка. 

Процесът на евтаназиране, но заради огнището на АЧС, вече върви в ловно стопанство „Здравец“. Около него са поставени табели, ограничаващи достъпа на туристи в района. Зоната там ще е под карантина 45 дни. След шест месеца пък ще могат да подновят дейността си стопани от регистрирани малки,  средни и промишлени ферми, заразени с опасния вирус.

Чумата ще вилнее и догодина

Напълно реалистично е и следващата година у нас да не може да се овладее африканската чума по свинете (АЧС) и стопаните да не могат да закупят здрави прасета за отглеждане. Това прогнозира директорът на Института по микробиология към БАН проф. д-р Христо Найденски. Той уточни, че животните, които са преболедували в по-лека форма и са останали живи, са дълги години вирусоносители и това създава предпоставка за разпространение на вируса и през следващите години. Междувременно директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев предупреди месото от закланите прасета задължително да се стерилизира два пъти срещу опасното ботулиново отравяне. 


 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

08.08.2019 | 08:03

Шибаната Тиква продължава да ходи с половин дузина пазванти.

Отговори
2 3

Пешо туриста

07.08.2019 | 17:04

Забранете на хората изобщо да не излизат от къщите си. Аферим Бойко, машаллах...

Отговори
4 5

Баба

07.08.2019 | 09:26

Че има болест - има. Но такава поголовна сеч ми намирисва. Дори чух някакъв да заяви по ТВ, че малките производите били "нелоялна конкуренция". Заразата се вихри лятото. Установена е тук още октомври 2018г. Службите са спали до сега. А Литва е решила въпроса без да избива животните на хората.

Отговори
9 3

Цветанка Ризова

07.08.2019 | 07:30

Бойко, безумието взема вече башибозушко-еничерски размери. Ако прасенцата не искат да се чипират - твоите бирници насила ли ще ги изтръгват от любящите ръце на стопаните им? От друга страна законът трябва да се спазва, разбирам. Но няма ли начин да изкопаеш една скрита яма под Министерския съвет за нечипирани прасета? Народът ще те заобича още по-силно. Ето, това е вожд, ще си каже. С едната ръка наказва, докато с другата дава.

Отговори
8 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?