Следвайте ни

Дмитрий Балаболин: Революционен метод запазва храната 18 месеца без химия

viber icon

Трябва да се познава структурата на храната и оттам да се подбере режимът.  

С нашето устройство можеш целогодишно да ядеш продукт, който е расъл на полето, а не такъв, който е бил в бутилка.   

 

 

От години се говори, че в охладените меса в хипермаркетите се слагат химикали, за да изглеждат свежи? 

При нас химия няма. Нашето замразяване е физическо и биопродуктите се запазват в техния вид без химия. Ако купуваш охладено месо, то е с химия. Как може месо да се съхранява месец, и то да изглежда свежо и розово? Пускаш програмата за акустични вълни, замразяваш с тях и го вадиш свежо.

Д-р Балаболин, от колко години работите по технологията за акустично замразяване на храната (AEF)? 

От ок​оло 5-6 години. В началото беше теория, после започнахме опити и създадохме оборудване. От 2 години и половина имаме устройството за акустично замразяване.

Има ли аналог в света устройството?  

Досега не. Когато акустичните вълни влизат вътре в продукта, те формират кристалите на леда. В зависимост от храната има различни по форма кристали. Ако става въпрос за месо с мускулни влакна - микрокристалите са продълговати. При ягоди не ни трябват такива кристали. При тях са малки и кръгли. И тези процеси може да се управляват. А преди всички смятаха, че за храната е хубаво бързо да бъде замразена и това е по-добре. Но не е така, защото в един момент ледът продължава да се образува и храната става лоша.

А при нашата технология това не става ​- всеки продукт има своя скорост. Ако при досегашното дълбоко замразяване има само достигане на ниска температура и едно копче ​- да затвориш вратата на фризера, при нас не е така. На всеки продукт има различен режим за акустично замразяване. Едно нещо е динята, друго рибата, а съвсем трето колбасите, мидите, мангото… Не ви ли е странно, че когато готвим, приготвяме по различен начин продуктите? А при дълбокото замразяване то е еднакво за всички. При тази стара технология винаги е било така - отваряш вратата, слагаш продуктите и вадиш разрушен продукт.

Значи за различните продукти трябват различни акустични вълни?

Точно така. Трябва да се познава структурата на храната и оттам да се подбере режимът. Зависи и каква е дебелината на продукта - колкото е по-дебел, толкова повече време изисква. От структурата се избира съответната честота. Ако видиш, че е като на ягоди - пускаш съответната програма за този вид структура. Всяка храна си има своята специфика и трябва да се замразява по нейната програма.

Може ли вашето устройство да предизвика революционна промяна в отношението към съхранението на храните?

Мисля, че да​. Ето ви пример. Има фермери, които отглеждат храни. Досега те ви продават само домати, от които някой друг прави пици. С нашето устройство те са в състояние сами да ви продават замразени пици. И това ще е пица с натурални домати, а не с так​ива, които са отгледани в оранжерия. Това са различни видове домати. Можеш целогодишно да ядеш продукт, който е расъл на полето, а не такъв, койт​о е бил в бутилка. Всякакви готови ястия може да се замразят. Технологията AEF може да промени целия пазарен сегмент на полуготовите храни. Вземете правенето на супа. Купуваш месо, картофи, лук. Ти взимаш всичко това заедно с отпадъците на тези продукти. И те после трябва да се утилизират.

От години се говори, че в охладените меса в хипермаркетите се слагат химикали, за да изглеждат свежи?

При нас химия няма. Нашето замразяване е физическо и биопродуктите се запазват в техния вид без химия. Ако купуваш охладено месо, то е с химия. Как може месо да се съхранява месец и то да изглежда свежо и розово? Пускаш програмата за акустични вълни, замразяваш с тях и го вадиш свежо. А онова, което е извън устройството, днес е свежо, а утре - не чак толкова. Вдругиден вече започва да се разваля и става негодно. А нашето месо ще е много по-свежо. Ще е като в първия ден и такова ще е след една година или две. Къде можеш да купиш свежа риба? Рибата е или жива, или замразена. В магазина ти дават размразена. И тя е уловена преди година. Не е вкусна. А сега се появява нова система за замразяване - AEF, която ти предлага риба, която е все едно току-що уловена. Тя след 4 часа ще е по-добра от току-що извадената от водата.

Така изглежда под микроскоп телешко месо замразено по метода AEF

 

Идеята ви е да произвеждате устройството AEF, което да се купува като голям хладилник или фризер?

Точно това правим. И продаваме устройството си в цял свят. Технологията е руска, но ще го произвеждаме и в България.

Каква е енергоемкостта на продукта ви?

Нашата система ползва 30% по-нисък разход на енергия. Докато другите замразяват храните на -35, -40 градуса, ние можем да направим това с акустични вълни при -24 градуса. Другото важно нещо са загубите на килограм при екстремното замразяване. При всеки един килограм замразена продукция разликата между обикновеното и AEF е в много пъти. При екстремното замразяване при всеки един килограм на един продукт, след дефростация изтича около 8-10% течност. Това не е вода, а течността от клетките. С AEF процентите за загуба са около нулата. При дълбокото замразяване ледът разкъсва мембраните на клетките и така се получава тази течност.

Така изглежда под микроскоп месото, което е замразено шоково. Мембраните на клетките са разкъсани.

При нашата технология това е максимално стопирано благодарение на това, че запазваме клетъчната структура, текстура, вкус и цвят почти на 100%. Фирмата „Белла България” е първата у нас, която започна да използва устройството ни и веднага почувстваха разликата в качеството. Те използват вече 7-8 месеца тази технология. Смятаме, че дълго ще е сътрудничеството с тях, защото следят за нови технологии и за качеството на продукта.  

AEF - България ЕООД е изключителен представител на революционната технология AEF. Собственикът на компанията Драгомир Паунов направи опити с доказани професионалисти и учени от Университета по хранителни технологии в град Пловдив. Тестовете доказаха, че след акустично замразяване се запазва клетъчната структура на продуктите цяла. Част от нейните клиенти са Белла България и HiPP Германия. Фирмата може да бъде намерена на: www. aefrus.com и на мейл: [email protected] Тел: +359 897 088 007. 

 

Дмитрий Балаболин е радиофизик. Завършил е университета МИРЭА в Москва. Работи във финландската фирма „Acoustic Extra Freezing EU”. Преди 90 години революция в запазването на храната е бил методът „Шоково замразяване”. Сега вече има нова революция и това е методът „Акустично екстра замразяване”. При него ледените кристали са точно 100 пъти по-малки от тези при шоковото замразяване. По този начин храната се запазва свежа в продължение на години, без да се разрушава клетъчната структура, цитоплазмата и мембраната.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?