Следвайте ни

Дългогодишният пиар на КЗП: Кампанията "Честен търговец" е безсмислена

viber icon

Според националния план след въвеждането на еврото в България Комисията за защита на потребителите ще организира кампания “Честен търговец”. Търговците, които спазват правилата за точно преобразуване на цените от лева в евро и ясно ги изписват, ще получат стикер “Честен търговец”. А имената на тези, които нарушават правилата за преобразуване или закръгляване, ще бъдат вкарани в “черен списък”, който ще бъде качен на сайта на КЗП.

Дългогодишният ПР на Комисията за защита на потребителите - Габриела Руменова, пита чрез социалните мрежи какъв е смисълът на тази инициатива.

- Може ли КЗП да провери обозначаването на цените на всяка една стока във всеки един обект на даден търговец, за да твърди, че той коректно изчислява цената от лева в евро?

- Може ли да бъдат проверени всички търговци по този начин и ако не може, на какъв принцип ще се избира кой да бъде проверяван и кой - не?

- Ако при един търговец едни цени са правилно изчислени и обявени, а други -  грешно (нещо, което често се случва в практиката), тогава как ще се преценява дали да му се даде стикер „Честен търговец“, или да се включи в „черния списък“?

- Да приемем, че даден търговец правилно посочва цените в съответната валута. Ако обаче прилага други административни нарушения и/или нелоялни практики, тогава ще му се дава ли стикер "Честен...“?

- Това са динамични процеси - днес даден търговец в даден обект може да е изряден, но утре да не е. Възможно и икономически обосновано ли е да се извършва ежедневен мониторинг по тази тема на всички?

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Красимир Нейков

Красимир Нейков

07.07.2021 | 00:34

Доста добри въпроси!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?