Следвайте ни

Джордж Маргонис, ръководител на офиса на "Филип Морис" в България: Най-вреден при пушенето е димът

Компанията ни има многогодишен успешен бизнес с най-популярните марки, но инвестира милиарди в разработването на алтернативни тютюневи изделия, за да намали рисковете за здравето на хората

Господин Маргонис, вие ръководите офиса на една от най-големите тютюневи компании в България. Защо "Филип Морис" говори за бъдеще без цигарен дим и инвестира в новите си алтернативни продукти, при положение че има успешен бизнес с цигарите?

 

В продължение на повече от 10 години "Филип Морис Интернешънъл" инвестира над 6 милиарда в създаване и производство на продукти без горене и дим. Тези продукти съдържат никотин и в този смисъл също водят до пристрастяване, но не са основната причина за развитието на болестите, свързани с пушенето. Известно е, че основният причинител на заболявания, свързани с тютюнопушенето, са веществата, които се образуват при горенето на тютюна. Това, което прави цигарите вредни, е димът. Затова и основният пробив, с който може да се намали риск​ът за пушачите по света, бе именно създаването на нови продукти, при които​ са премахнат​и горенето и димът. Това са бездимни продукти с нагряване на тютюна и като следствие от това те са със значително намаляване на вредните вещества.

 


Първото и най-развито устройство за нагряване на тютюна вече се предлага в цялата страна от повече от 1 година. Както вече споменах, устройството работи на принципа на нагряване на тютюна до максимум 350 градуса. Тютюнът не гори и не се образува дим, а пара. Тази пара съдържа средно 95% по-ниски нива на вредни вещества в сравнение с цигарите. Преминаването изцяло на IQOS е по-малко вредно от това да продължите да пушите.

 


Всичките ни проведени изследвания към момента показват категорично, че ползването на устройства за нагряване на тютюн е по-добрата алтернатива от конвенционалните цигари. 

 


Те имат потенциал да намалят риска за пушачите в сравнение с това да продължат да пушат и се радваме, че разбирането и подкрепата на политиките за намаляване на вредата расте във все повече страни по света, сред които САЩ, Великобритания, Нова Зеландия - общо взето най-рестриктивните в политиките за контрол на пушенето държави.

 

Как пушачите от нашия регион могат да научат повече за IQOS?

Смятаме, че е много важно пълнолетните пушачи да разберат и знаят повече за разликата между горенето и нагряването и цигарения дим и парата, които правят нашето устройство по-добрата алтернатива на цигарите. Мобилни консултанти и консултанти в търговските обекти разказват как работи системата за нагряване и помагат на пълнолетните пушачи, които искат да спрат да пушат, да преминат на продуктите без дим. Партнираме си и с редица бензиностанции и големи супермаркети в цялата страна, за да направим бъдещето без дим възможно за все повече хора. Радваме се на интереса от потребителите и се опитваме да предоставяме качествено обслужване и грижа за клиента, които далеч не свършват с продажбата. На телефоните на центъра ни за обслужване на клиента, напълно безплатно, пушачите могат да получат пълна информация за всичко, което ги интересува.

 

Как се приемат бездимните ви продукти от обществото в България?

Радваме се, че само 4 години след първото пускане на пазара в Япония на системата за нагряване на тютюн IQOS продуктът вече се предлага в 44 страни, една от които е и България. Над 7 милиона пълнолетни пушачи по света вече преминаха на IQOS. Сред тях са и десетки хиляди българи, които спряха да пушат цигари и избраха бъдеще без дим. Стартирахме в София през ноември 2017-а, а от 1 година сме в цялата страна, като правим всичко възможно заедно с многото ни бизнес  партньори да бъдем най-близо до пълнолетните пушачи, които имат интерес да научат повече за нашите нови продукти.

 

Как виждате бъдещето на тютюневата индустрия и "Филип Морис"?

Няма да учудя никого, ако повторя, че определено бъдещето на тютюневата индустрия е бездимно, и се радваме, че и други компании разработват и предлагат по-добри бездимни алтернативи на цигарите. Пълнолетните пушачи трябва да са добре информирани и да имат избор от алтернативи на пушенето, базирани на научни данни. Ние правим десетки проучвания, за да докажем, че IQOS е по-добрата алтернатива на пушенето. Работим и комуникираме прозрачно и сме щастливи от добрия отклик в България. Нашата цел е свят без дим. Да премахнем дима от живота си. За да е успешна, тази обща кауза трябва да обедини всички - пушачи и непушачи, които искат да премахнат дима от себе си, семействата и приятелите си. Най-доброто решение е да спрете цигарите и приема на никотин изцяло, но ако не можете, следващият най-добър избор са алтернативите без горене. Това, с което искам да завърша, е, ако не пушите - не започвайте. Ако пушите ​- най-доброто решение е да спрете. Ако не можете да спрете - махнете дима с по-добра алтернатива.

 

 

Мирослав Савов, лидер на IQOS екипa за региона на Пловдив: Сам усетих промяната след преминаването към IQOS  

 

Щастли​в съм, че съм част от "Филип Морис" точно в този момент, когато компанията отваря една нова страница в историята на тютюневата индустрия и представя нейното бъдеще, а именно - бездимните продукти.

 


Възможността да участвам в една мащабна промяна за изграждане на бъдеще без дим ми дава мотивация всеки ден, когато се срещам с пълнолетни пушачи да им представям по-добрата бездимна алтернатива. Аз самият съм пушач и усетих огромна промяна, след като преди повече от година преминах към системата за нагряване на тютюн, съчетано с позитивната обратна връзка от хората около мен, които вече са преминали на бездимни продукти, и това, че виждам все повече хора по улиците да използват продукта - тези фактори ми носят най-голямата мотивация и стимул да работя и да допринасям за изграждането на бъдеще без дим. 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?