46

Джентълменско споразумение: Заведенията остават на 9% ДДС, но ако минат на патентен данък

Ресторантьорите и властта са напът да се разберат. На неформална среща с бизнеса премиерът Николай Денков и министърът на финансите Асен Василев са дали съгласие, че намалената заради Ковид-19 ставка на ДДС на 9% може да се запази и занапред, но при условие че всички заведения минат на патентен данък.

Такава идея лансира преди седмица шефът на НАП Румен Спецов и

тя срещна одобрението на собствениците на заведения. 

Припомняме, че ресторантьорският бизнес посрещна на нокти новината, че при подготовката на бюджет 2024 ставката е заложена на старото си ниво от 20 на сто.

Още при проверки през лятото данъчните се оплакали, че сегашните глоби, налагани на ресторанти и хотели за неспазване на данъчното законодателство, са неефективни. Ето защо започнало да се мисли в насока данък печалба за този бизнес да се замени с патентен данък. По предварителна информация той ще се определя по един критерий - при заведенията ​- брой столове, а при хотелите ​- брой легла. Ставката ще е различна и според местоположението на обекта.

Финансовият министър Асен Василев е „за“ идеята, защото 

така по-лесно ще бъдат планирани приходите в бюджета.

Браншът също възприема промяната като положителна, тъй като това е опитът на много други държави в ЕС. 

До края на септември браншовите организации на ресторантьорите са обещали да дадат ясна справка как бизнесът се е изсветлил заради намалената ставка и вдигнатия в замяна осигурителен доход. Те считат, че цифрите в анализа са най-голямото доказателство, че намаленото ДДС трябва да се запази. Въпреки това властта изисква от ресторантьори и хотелиери изрядно счетоводство, издаване на касови бележки и спазване на трудовото и данъчното законодателство.

На неформалната среща туристическият бизнес е поискал още

да се регулира извънредният труд, 

който в пиковия сезон е по-скоро правило, а не изключение. Собственици са предложили вариант, в който за ​времето над 40-часовата работна седмица се плащат съответните осигуровки, но държавата да опрощава данъка върху тях.

Другото искане засяга рекламата на българския туризъм в чужбина, която се прави за сметка на туроператори, хотели и курортни комплекси. Неписаното правило е, че когато се сключва договор с външен контрагент за докарване на гости от чужбина, между 1 и 3% от стойността на договора се плаща на външния партньор, за да направи рекламните материали. При сключване на договор с booking и други платформи за продажба на нощувки, таксата е дори 18%, като това се смята за разход за популяризиране на обекта. Тъй като във всички тези случаи става дума за рекламиране и на България, идеята е държавата да компенсира част от тези разходи. Спрягал се е вариант дори за половината сума.  

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Патентният данък ще усложни

Патентният данък ще усложни

25.09.2023 | 16:29

цялата данъчна система, тъй като ще се яви като допълнителен данък. Един път данъчните ще броят столове и един път оборот. Кой ще плаща патентния данък и на каква ставка (различна за всеки ресторант според броя на столове?). Асен Василев е “за”, защото хабер си няма от бизнеса.

Отговори
1 0
Кокорч

Кокорч

25.09.2023 | 16:22

Отдавна трябваше да се мине на патентен данък.Имат резултати от предходни години знае се горе-долу оборота и за да не се прикрива с неиздаване на касови бележки най-доброто е патентен данък.За всички много е лесно и така приходите във фиска ще се увеличат и бизнеса ще си отдъхне да не се чуди как да укрива доходи.

Отговори
1 0
Патентният данък ще усложни

Патентният данък ще усложни

25.09.2023 | 16:32

Според заглавието ДДС остава като данък на 9%. В този случай ще има 2 вида данъци.

Отговори
0 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата