4232

Димитър Велев, инвестиционен консултант: Българинът се научи, че парите му трябва да работят за него

Българит​е вече проумяха, че парите под дюшека отдавна не работят за тях. Това смята инвестиционният консултант Димитър Велев, който за 10 години в сферата е съветвал над 1000 българи как и къде да вложат наличните си средства. По думите му, инфлационните процеси през последните 3 години сериозно са променили спестовните навици на сънародниците ни и те са започнали да търсят активно възможности за инвестиции.   

"Ако мога да направя профил на родния инвеститор, бих казал, че това е човек със сигурни месечни доходи от професията си, който поради една или друга причина (най-често продажба на наследствен имот или земя) се е оказал с една сума в сметките си. До голяма степен това са хора от градовете, които имат собствено жилище, автомобил и водят добър начин на живот, тоест тези пари не са му необходими за покриване на личните и семейните разходи. Ако преди 10 години болшинството от тези хора щяха да оставят средствата на дългосрочен влог с лихва около 3 до 5 процента, тенденциите в банковия сектор и практическото зануляване на лихвите по депозитите накараха българите да помислят за алтернативи." 

От наблюденията на Велев най-предпочитаната инвестиция продължава да е недвижимият имот в някои от големите градове, който да се отдава под наем. Според експерта, около половината от всички негови клиенти през последните две години са вложили парите си по този начин. "Българинът вижда в апартамента сигурност, но и тук има една нова тенденция. Миналата година имах клиент, наследил огромен имот във Варна, който го продаде на строител и със средствата закупи 4 малки жилища в София. Предпочете обаче да превърне столичните апартаменти в места за краткосрочно настаняване, вместо да ги отдаде под наем. В тази ситуация доходността му на година, след плащане на всички такси и разходи, беше с близо 60 на сто по-висока, така че дори при жилищата имаме сериозна промяна на навиците на инвеститорите", обяснява консултантът. 

Борсовите индекси и инвестицията в акции също набират сериозна популярност, категоричен е Велев. "Преди 5-6 години едва един на всеки десет мои клиенти питаше изобщо за подобни финансови инструменти, докато сега поне 3-4 се замислят сериозно за този вариант." Плюсът при акциите и борсовите индекси е, че при нужда клиентът може много бързо да ги продаде и буквално в рамките на няколко часа да върне обратно парите, които е вложил, по сметката си. "Разбира се, стане ли въпрос за борсова търговия, препоръчвам на всеки, който се е насочил към нея, ако няма наблюдения над пазарите, да потърси някое инвестиционно дружество, тъй като, макар и защитен, това е рисков пазар", категоричен е експертът.  

Не са малко и сънародниците ни, които са изкушени от криптовалутите. Велев обаче признава, че често му се налага да разубеждава мераклиите за бързо забогатяване, примамени от идеята да умножат в пъти вложението си само за няколко седмици. "Криптоактивите в момента продължават да са Дивият запад на инвестирането, самият аз имам вложения в тях, но смея да кажа, че разбирам технологията зад тях и мога да направя информиран избор. Наскоро имах клиент на средна възраст, който беше наследил близо 50 хил. лева и искаше за година най-малко да ги удвои, като беше твърдо решен да си купи криптовалути, защото беше чувал стотиците истории за хора, станали милионери за седмици. В крайна сметка, човекът инвестира само половината в две от най-големите криптовалути, а останалото - в злато, след като успя да разбере, че шансовете да ги умножи са в пъти по-малки, отколкото да загуби почти всичко."   

Именно към златото има засилен интерес през последните години. По думите на Велев, само за последните 6 месеца при този актив има около 19% ръст, а нестабилната политическа и икономическа обстановка допълнително засилва търсенето. "Тези близо 20 на сто скок за 25-седмичен период са малко измамни, защото имаме разходи за съхранение на физическо злато и маржа при курс купува/продава. Така реално печалбата се свива до под 10%, но е факт, че златото е актив, който в момента много се търси. За същия период борсовият индекс, който много българи купуват - S&P 500,  е отбелязал около 20% ръст и при него няма горепосочените разходи", разяснява Велев. 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Петров

Петров

18.04.2024 | 09:10

Хора, не се връзвайте на тези мазни приказки, загубата ви е гарантирана. Много хора, които повярваха, изгоряха с хиляди.

Отговори
5 1

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?