1939

Десет важни въпроса за ваучерите за храна

Все повече работодатели въведоха социалната придобивка, така пестят от данъци

1 милиард лева под формата на ваучери ще бъдат раздадени на работници и служители. Сумата тази година е рекордна и надхвърля сериозно тази в предишните държавни бюджети, при които размерът беше около 250-300 милиона лева. Надеждите са, че след новата актуализация на държавния бюджет през юли с ваучери ще можем да плащаме и сметки за комунални услуги - ток, вода, интернет. Нововъведението идва, защото разходите на домакинствата са различни - едни харчат повече за храна, други имат трудности със сметката за електричество. За да се случи това обаче, фирмите - оператори на ваучерите, трябва да сключат договори и с дружествата за комунални услуги. Същото важи и за ваучери за култура, които също се очакват да тръгнат през юли.

Откакто е увеличен максималният размер на ваучерите от 80 на 200 лева, наистина има голям интерес от работодателите, коментира Таня Обущарова от Асоциацията на операторите на ваучери. Другата голяма идея, по която се работи, е ваучерите да бъдат дигитализирани и 

работодателят да избира дали да дава е-ваучери или хартиени. В момента законово допустими са само хартиените.

Важно уточнение е, че стойността на ваучерите не е за сметка на държавата. Тя само задава максималната сума, за която е допустимо да не се дължат данъци и осигуровки. Масово се бърка, че едва ли не правителството отпуска ваучерите за храна като вид антикризисна помощ. Истината е, че те се водят социална придобивка и в БГ законодателството съществуват още от 2003 година.

Зарзават от пазара с ваучер не може да си купите, но от хипермаркета - да

А в условията на настоящата криза ваучерната схема става все по-предпочитана от работодателите, защото и пестят средства за данъчни и осигурителни вноски за служителите. Ето един пример:

Ако в една фирма има 10 служители и те получават ваучери за максималната сума от 200 лева на месец, работодателят спестява от данъчни и осигурителни вноски 487 лева, които иначе би дал, ако увеличи заплатата на хората си с по 200 лева. Десетимата служители пък си спестяват на месец 577 лева. Или общо икономията за двете страни е над 1000 лева само в конкретната фирма и само за един месец. Става въпрос за трета категория труд и служители, родени след 1960 г. На година от тази мярка работодателят пести 5851 лева за екипа си, а служителите - близо 7000 лева.

Неудобството за работници и служители е, че стойността на ваучерите не се води заплата и не се отразява при формирането на бъдещата пенсия и парите при болничен или майчинство.

Ето няколко важни въпроса за притежателите на ваучери. Информацията се предоставя от фирмите - оператори на ваучери.

Мога ли да поръчам ваучери като физическо лице?

Ваучери за храна се отпечатват само след подписан договор между оператор и юридическо лице. На името на физически лица не може да се издават ваучери.

Могат ли самоосигуряващи се лица да получат ваучери за храна?

Самоосигуряващите се лица нямат право да получават ваучери за храна. Само тези на трудов договор или на договор за управление могат да получават ваучери за храна.

Може ли да ми намалят заплатата и да я компенсират с ваучери?

Нe мoжe дa ce нaмaлявa зaплaтaтa нa cлyжитeлитe и тoвa дa ce кoмпeнcиpa c пpeдocтaвeни вayчepи.

Bъзмoжнo ли e пpeз гoдинaтa дaдeнa фиpмa пo coбcтвeнo ycмoтpeниe дa пoвишaвa или нaмaлявa мeceчнaтa cyмa пoд фopмaтa нa вayчepи или дopи дa пpeкpaти paздaвaнeтo им?

Haпълнo възмoжнo e и тoвa дaвa oнaзи гъвкaвocт нa финaнcoвo плaниpaнe, зa кoятo cпoмeнax. Taкивa peшeния cлeдвa дa бъдaт фopмaлизиpaни cъc зaпoвeди нa pъкoвoдcтвoтo нa пpeдпpиятиeтo. Гъвкaвият пoдxoд би пoзвoлил мaкcимaлнa дaнъчнa икoнoмия.

Собственик на фирма може ли да ползва ваучери или са само за служители?

Собственикът също може да ползва ваучерите за храна, стига да е на договор за управление.

Влияят ли по някакъв начин ваучерите върху пенсията за в бъдеще?

Ваучерите за храна се дават допълнително върху брутното трудово възнаграждение, от което се изчисляват осигурителните вноски за фонд Пенсии. Тоест, те не фигурират в самото изчисление за осигурителните вноски от брутното трудово възнаграждение и съответно нищо не пада или се покачва.

Може ли в магазина да ми удържат такса за това, че пазарувам с ваучер?

Не, това е незаконно. 

Какво означава 100% освобождаване от данъци?

100% освобождаване от данъци и осигурителни вноски означава, че по закон сумата до 200 лева за ваучерите за храна е освободена напълно от данъци и осигурителни вноски, както за служителя, така и за работодателя.

Например ако работодателят иска да даде бонус на служителя си от 200 лв. и преведе този бонус към заплатата, ще плати данъци и осигуровки. Ако ги даде под формата на ваучери за храна, ще си спести данъците и осигуровките върху тази сума.

Може ли колегата във фирмата да взема ваучери за 200 лева, а аз за 150 лева?

За да може компанията да раздава ваучери за храна на служители си и да ползва данъчни облекчения, е необходимо да има сключен трудов договор между компанията и работниците, както и ваучерите за храна да се получават от всички служители, които към момента работят на трудов договор към компанията. Освен това, работодателят не трябва да има публични задължения за данъци и осигурителни вноски към хазната.

Фиpмaтa тpябвa ли дa oбяви пpeдвapитeлнo (и пpeд кoя инcтитyция) в нaчaлoтo нa гoдинaтa вayчepи нa кaквa oбщa мeceчнa и/или гoдишнa cтoйнocт щe иcкa дa paздaвa?

Hитo peшeниeтo дa ce зaпoчнe пpeдocтaвянeтo нa вayчepи, нитo cпиpaнeтo им (пocтoяннo или caмo зa някoлкo мeceцa), нитo плaниpaният гoдишeн или мeceчeн paзмep нa вayчepитe ce oбявявaт или дeклapиpaт къдeтo и дa билo. Toвa ca cвoбoдни peшeния нa cъoтвeтнaтa фиpмa и e въпpoc нa кoмyникaция c oпepaтopa нa вayчepи, c кoйтo фиpмaтa e избpaлa дa paбoти.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Димчо Димов

Димчо Димов

07.06.2022 | 04:52

Докога тогава в БМФ Порт Бургас ще ни държат на минималните ваучери? След като могат по всяко едно време на годината да ги вдигнат? Искаме си 200та лева ваучери г-н Домусчиев!!! Дайте нещо и на мишките...(както вие се изразихте веднъж) които работят в мръсотията за да бъдете вие милиардер.

Отговори
2 0
Михаила

Михаила

06.06.2022 | 23:26

По закон не може да се намали заплатата, но има фирми, които го правят. Дават ваучри за сметка на заплатата.

Отговори
2 0
Сот

Сот

07.06.2022 | 10:31

Много ясно ,90% от фирмите го правят.аплатата под масата ти режат парите за ваучерите. И така от бедни ставаме още по бедни,но със задължението да пазаруваш там където приемат ваучери.

Отговори
0 0
Веселинъ ЕГН 7112136860

Веселинъ ЕГН 7112136860

06.06.2022 | 11:52

Думата "ваучер" не е българска дума и е редно да бъде заменена със съответната българска такава,а именно "купон". С този си коментар целя да обърна внимание на една уникална лицемерщина,която демократите,разбирай фашистите,ни поднасят ежедневно. Искам да кажа,че Българите,отдавна и в рамките на една перверзна от гръцки тип демокрация,разбирай диктатура,ни наложиха "благоденствието" да живеем в купонна система. Така,чрез купоните,разбирай ваучерите,управляващите България евреи Ви задължават да харчите в услуга на капиталистическите фашистки фирми,които съсипаха както хранително-вкусовата ни промишленост,така и земеделието. Дават Ви купони,но не и пари,защото с парите ще произведете собственни буркани зимнина ,е направите собственни сирене и кашкавал,ще сварите традиционн Българска ракийка,ще засадите на съпругата си благоуханни Български зверя. И всичкото това без химически боклуци,които капиталистите използуват,за да Ви тровят . С купони,уважаеми,нито Дечица,нито Внучета се гледат. Купоните са признак на абсолютна диктатура. Парите са признак на благоденствие. Хайде,попитайте шефовете си,които Ви принуждават да работите като роби защо не Ви плащат,а при държат в подчинение и зависимост чрез купоните!!! Свободата е да си производител,а не манипулиран роб-консуматор. На добър час !

Отговори
18 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?