1553

Der Spiegel: Европа не може без руска газ

Страните от Европейския съюз ще могат да напълнят газовите си хранилища на 2/3 само ако синьото гориво бъде спряно към промишлените предприятия през пролетта и лятото, пише сп. Der Spiegel.

Според изданието изявленията на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че Европа е готова да спре доставките на газ от Русия ако Москва приеме само плащане в рубли, са „твърде красиви, за да са истина“.

Експертите се съмняват в твърдението на заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, който казва, че до ноември ЕС ще може да замени две трети от доставките на руски газ и да запълни своите хранилища до 80 процента.

Der Spiegel, позовавайки се на учени, отбелязва, че при намаляване на доставките на газ от Руската федерация с две трети е невъзможно да се напълнят хранилищата с обеми, достатъчни за преминаване на зимния период.

Според експерта Юлих Йохен Линсен, пълненето на газохранилищата в съответствие с планираните обеми и същевременно намаляването на доставките от Русия ще бъде възможно само ако има значителни ограничения за индустрията и електроцентралите.

Европейският съюз зависи от доставките на руски газ, който все още не е включен в списъка с европейски санкции срещу Руската федерация. Това заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон в ефира на радиостанцията France Inter, цитирана от местни и чужди медии. „ЕС вече зависи от руския газ“, призна той. "Ние внасяме 155 милиарда кубически метра руски газ годишно. Още от първите дни обаче започнахме да изготвяме план за мерки, за да се освободим от тази зависимост", каза Бретон.

Той добави, че "Европейският съюз се подготви сам" в случай на ембарго. „Този план е готов, дори ако газът в момента не е в списъка със санкции“, каза Бретон. Еврокомисарят призова за засилване на санкциите срещу Русия. "В момента Европейският съюз работи по шестия пакет от санкции. Той е в процес на обсъждане", каза Бретон.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
марица фен

марица фен

02.05.2022 | 08:47

Газ е мъжки род

Отговори
0 0
марица фен

марица фен

02.05.2022 | 08:46

Мили джурналисти думата газ е от мъжки род

Отговори
0 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?