Следвайте ни

Деница Сачева съобщи важна новина за минималната заплата

viber icon

Ще предложим увеличение на минималната работна заплата на 650 лева. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред БНТ. 

Деница Сачева обясни какъв е смисълът това да се направи и напомни, че в България тя е най-ниска. Според нея с увеличението ѝ ще се направи крачка напред в политиката на доходите.

Едва около 20% от сезонните работници са имали възможност да работят това лято. По последни данни около 30% от регистрираните безработни са от сектор "Ресторантьорство, хотелиерство и туризъм", каза още Сачева.

Много ясно се вижда, че в първия дизайн на мярката 60/40 структурата на кандидатстващите работодатели е по-скоро малки фирми, сега вече наблюдаваме като кандидати средни и големи фирми. В момента дискутираме как да продължим мярката. Поели сме ангажимент за сектор "Пътнически транспорт". По втория дизайн на мярката към момента вече са изплатени над 60 млн. лева. Ако я нямаше мярката 60/40, безработицата днес щеше да е 14%, а тя е 7, 9%, коментира тя.

 
Надяваме се да успеем да задържим около 8% максимум безработицата до края на годината. За успех бихме считали, ако успеем да направим така че безработицата да не надвиши 300 000 души до края на годината. Към днешна дата е 244 00 души. Има достатъчно средства, които са гарантирани във фонд "Безработица". Очакваме да видим първите признаци на по-висока безработица в сезонната работа още през октомври-ноември. Това е една от причините да приемем предложението, което получихме от страна на синдикатите за увеличаване размера на обезщетенията за безработица и за увеличаване на периода, в който ще се изплащат. Законопроектът предстои да бъде гледан днес в бюджетна комисия и вероятно да бъде гласуван в парламента на първо четене до края на тази седмица. Мярката е до края на тази година, добави Сачева.

Надяваме се да няма масово затваряне на училищата. Без съмнение физическата изолация предпазва от коронавируса, но социалната изолация може да доведе до тежки последствия също. Бихме могли да осигурим ваучери за бавачка по програма "Родители в заетост", каза социалният министър по повод наближаващия първи учебен ден.

50-те лева добавка към пенсиите са осигурени за 3 месеца. Има предложения да се продължи до края на годината, коментира Сачева.

Министерството на труда и социалната политика ще предложи покачване на минималната заплата на 650 лева. Минималната работна заплата в България може би е най-ниската в Европейския съюз, обясни тя.

Почвата от омраза не е от полза. Ще скъсаме с практиките на комунизма, когато започнем да виждаме качествата на хората. В момента не се разглежда темата за оставки и предсрочни избори. Предстои да видим дали опозицията ще бойкотира социално-икономическите мерки. Надявам се да размислят, защото това, което ни разделя, не трябва да бъде причина да страдат десетки хиляди хора, каза Сачева по повод продължаващите срещу правителството протести.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Окраден данъкоплатец

Окраден данъкоплатец

12.09.2020 | 07:53

Да не ни омайва с глупотевини,ами да каже кога СИК[email protected]джисткото управление ще подаде оставка,за да може да бъде разследвано и окошарено в Централния зандан.

Отговори
0 0
Българан

Българан

09.09.2020 | 11:15

А нещо за тавана на пенциите?!?Или ще е тихомълком?!? Щот много ваши хора са порязани и мое да дадат фира преди да се насладят на максималний размер...

Отговори
2 4
Ина

Ина

09.09.2020 | 10:38

Ще увеличите минималната работна заплата с мизерните 40 лева? Смешници!

Отговори
6 6
Драган

Драган

09.09.2020 | 11:02

Важното е че увеличават и вървим напред.За теб са мизерни за други хора са пари.

Отговори
8 1
Хехехе

Хехехе

09.09.2020 | 09:58

ама вие и 1000 лв. ще предложите, щото няма да я плащате.

Отговори
9 7
Драган

Драган

09.09.2020 | 11:05

Ти ли ще плащаш бе крадлив червендур.Няма да се върнете на власт никога.

Отговори
6 3
Bulgaristan

Bulgaristan

09.09.2020 | 09:57

Пачаврата преди няколко години наричаше Боко мутра, а сега е налапала пишкaта му и смуче ли смуче.

Отговори
13 8
Драган

Драган

09.09.2020 | 11:07

Гледай си червения катун там е интересно.

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?