Следвайте ни

Ето в кои сектори заплатите скочиха най-много

viber icon

1082 лева е средната брутна работна заплата в Пловдивска област. Данните са на Националния статистически институт и се отнасят за месец юни. По-нови все още не са обработени.

Намаление на средната месечна работна заплата не е регистрирано в нито една икономическа дейност в региона, посочват експертите от териториалното статистическо бюро. А дейностите, в които има най-голямо увеличение на средното възнаграждение, са „Строителство“ - с 15.6%, и „Образование“ - с 9.1%.

Причините са лесни за отгатване - лятото е силен сезон за строителния бизнес и търсенето вдига възнагражденията. Заплатите в образованието пък са държавна намеса и се повишават регулярно, за да останат все пак учители по училищата и детските градини. Не е тайна, че най-много пари получават заетите в ИТ и аутсорсинг сектора.

Средното възнаграждение за Пловдивско е 2554 лева, като заетите тук са над 4000 души по изчисления на община Пловдив. Офиси в града са открили над 120 компании, посочи неотдавна зам.-кметът Стефан Стоянов. По трудови доходи ги гонят заетите в енергетиката, където се разписват средно срещу 1990 лева.

На дъното е персоналът по хотели и ресторанти, където официално взимат средно 678 лева. Според последните данни Пловдивска област се нарежда на седмо място по заплати в страната. Бърз прочит между редовете показва, че второто тримесечие на 2019 г. възнагражденията в обществения сектор нарастват с 13.3%, а в частния - с 10.1%.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?