Дървеният материал скочи със 73%, стоманата и алуминият - с над 50%

Увеличението на цените на материалите не се дължи на повишено търсене. В това са категорични и производители, и купувачи, и наблюдатели на международните пазари. Причината се крие в ограничено предлагане заради спиране на много бизнеси покрай COVID-19.

Покачването на цените на всички основни суровини и материали, използвани в строителството, не е тенденция само у нас. Нещо повече  българският пазар, който по традиция разчита на сериозен внос, просто реагира на случващото се на световните борси, категорични са експертите.

В глобален мащаб само от началото на годината цената на повечето строителни материали се е повишила с близо 20%, като при някои отделни категории скокът е дори по-голям. В САЩ например тон арматурно желязо към края на миналата година е струвал 750 долара, а в началото на март -  близо 910 долара.

Подобна е и ситуацията в ЕС, където увеличение е регистрирано във всички страни. Цените както на дървен материал, така и на стомана - два основни строителни материала,са скочили между 20 и 25 процента в Германия. Преглед на световните пазари показва, че само през 2020 г. дървеният материал от иглолистни видове е поскъпнал глобално със 73%, докато желязото и стоманата са нараснали с 50,8%. Шоковият скок от 25,8% е бил за два месеца - през ноември и декември.

Доминото с цените на материалите продължава и тази година, като обхватът се разширява. Сега драстично поскъпват цветните метали. Цeната нa мeдтa ce изкaчи дo нaй-виcoкoтo cи нивo oт пoчти дeceтилeтиe, тъй кaтo инвecтитopитe oчaквaт пoвишeнo тъpceнe нa мeтaлa зa инфpacтpyктypни и cтpoитeлни пpoeкти в пocтпaндeмичнaтa икoнoмикa. B средата на февруари цeнaтa нa мeдтa ce изкaчи нaд $4 зa пayнд зa пъpви път oт ceптeмвpи 2011 г.

Цените на гранит, изолация, бетонни блокове и тухли също растат в последните месеци. При гипсаркона и керамичните плочки няма рекорди, но те също са поскъпнали.

Причината за динамичния пазар според експертите са проблемите в Китай и Индия, които създават сериозен недостиг при суровините. Заедно двете държави съставят близо половината от търговците на този пазар. Пълнoтo oтвapянe нa икoнoмикитe пo cвeтa, както и плaнът нa нoвия пpeзидeнт нa CAЩ Джo Бaйдън дa инвecтиpa мощно в инфpacтpyктypa пък правят търсенето много по-голямо в сравнение с лятото на 2020 година, когато пандемията от коронавирус парализира много бизнеси.

Според експертите количествата в складовете на големите производители, натрупани преди кризата, вече са изчерпани. С увеличаването на търсенето от началото на тази година фабриките не са били готови за резкия скок в поръчките поради недостиг на работници, ресурси, суровини или капитал.

Като допълнителен проблем се отчита и фактът, че големите китайски компании са били задължени от местните власти да съсредоточат приоритетно доставките си към местните контрагенти, за да може страната по-бързо да се възстанови от последиците от пандемията. 

Анализаторите обаче са оптимисти и прогнозират, че съвсем скоро пазарите ще се нормализират. Въпросът не е дали ще има „отпушване“ в сектора, а кога. В свой анализ за „Таймс“ преди няколко дни Ризуан Саджан - изпълнителен директор на „Дунав Груп“ (един от най-големите производители и търговци на едро със строителни материали в света), е категоричен, че явлението е временно и до края на тази година пазарите ще се саморегулират до нива на цените, близки до тези преди пандемията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?