Следвайте ни

Държавата стяга и водни помощи за бедните, слага таван на цената

viber icon

Бедните ще получават т.нар. "водни помощи". Това е записано  в проекта на дългочакания Закон за водоснабдяването и канализацията, предложен от Министерство на регионалното развитие и благоустройството и пуснат за обществено обсъждане вчера. Начинът на подпомагане обаче още не е ясен, защото ще се определя с отделна наредба на Министерския съвет, предложена от трима министри - на МРРБ, на труда и социалната политика и на финансите, пише още в проекта.

Вероятно принципът ще е същият

като при енергийните помощи за социално слабите българи.

За такава мярка се говореше отдавна, а самият нов закон за ВиК трябваше да е готов още през пролетта. КНСБ тогава посочиха, че ако средно на човек се полагат между 1.5 и 3 кубика на месец (каквито са минималните изисквания на Световната здравна организация) и поне 500 000 българи трябва да бъдат подпомогнати, това ще струва на държавата около 50 милиона лева.

Държавата ще продължи да слага таван на цената на водата.

Както и досега, тя не трябва да надвишава 2,5% от средния месечен доход на домакинството в съответната област, при заложени минимално 2,8 кубика на едно лице.

От друга страна,

длъжниците на ВиК ще бъдат преследвани с цялата строгост на закона

и по бързата процедура. Дружеството може да поиска издаване на заповед за изпълнение по чл. 410, ал. 1 от ГПК независимо от размера на задължението на клиента си. Това означава, че ако потребителят възрази, се води дело. Ако не оспори - се вади веднага изпълнителен лист, обясниха адвокати. Опитът сочи, че когато човек види, че има издадена заповед за изпълнение, бърза или да плати, или поне да разсрочи борча си.

В отделен раздел на закона пък се описва

за чия сметка се отстраняват повреди във ВиК системите.

Когато причинителят на повредата не се установи, разходите по отстраняването се поделят между потребителя и ВиК оператора. Първият плаща за частите от ВиК системите, които се намират в имота му след общия водомер, а дружеството поема оттам нататък.  При кражба и повреждане на водомерите, включително при замръзване на водомера, счупване на стъклото, унищожаване на пломби и други механични повреждания, ремонтът или смяната им се извършват от ВиК оператора за сметка на потребителя.

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?