Държавата ще изкупува млечни квоти по 40 стотинки за литър

Реално действаща борса вероятно ще заработи догодина

80 000 български млекопроизводители ще отпаднат след 2009 г. Мрачната прогноза направи при посещение в Аграрния университет в Пловдив Герард Креберс, началник-отдел в Националния млечен борд на Кралство Нидерландия. Според негови проучвания на сектора у нас до момента били регистрирани 95 хиляди производители с квота от един милион тона мляко, които ще останат между 10 и 20 хиляди. Той е на мнение, че ако малките производители с по една, две крави не се справят с изискванията на ЕС и след гратисния двегодишен период, по-добре да продават квотите си навреме и да се захванат с нещо друго.    Всеки производител, който има квота, би трябвало да има възможност да изкара малко пари, като я продаде. Така бройката на производителите ще намалее бързо, което ще доведе до по-лесно управление на млечната квота, смята експертът. Той е на мнение, че в момента у нас има много производители, чийто брой не намалява, тъй като няма възможност за продажба на получената от тях квота.  Г-н Креберс е убеден, че по-бързото въвеждане на пазар на млечни квоти в България е важен момент за развитието на сектора.

Има опасност обаче Европейската комисия да замрази квотите в държавния млечен резерв на всички страни членки, заяви Полина Марина - експерт в дирекция „Растениевъдство и животновъдство" в Министерството на земеделието и храните. Ако това се случи, в сектора ще настъпят още по-голям хаос и масови фалити. В момента право на индивидуална млечна квота от националния резерв имат нови производители, както и тези, които разширяват дейността си. Голяма част от фермерите в страната, които вече са покрили евростандартите за първа категория имат недостиг на квота, защото увеличават стадата си. По тази причина между 30-40 процента от тях продават млякото си недекларирано. За да се стопира порочната практика, България ще настоява Брюксел да й разреши свободните млечни квоти у нас да бъдат разпределени на фермерите, изпълнили европейските изисквания за производство на краве мляко. От това обаче ще се облагодетелстват големите, а малките по-бързо ще фалират, коментира млекопроизводител от Съединение. Той изказа недоволство, че нямало никаква равнопоставеност между разпределението на квотите между фермери от първа група, но с различен брой животни.

Животновъдите предлагат държавата да се намеси чрез изкупуването и напълването на държавния резерв с квоти. Те пък от своя страна ще могат да получават от държавния резерв, каквато е европейската практика. На този етап свободните количества в резерва са около 100 хиляди килограма, което е санитарният минимум, уточни г-жа Марина.

В момента всеки млекопроизводител има определена индивидуална квота, над която не може да продава суровина, но и не трябва да пада под 70 на сто от изпълнението й. Много от стопаните, които имат малко на брой крави, се отказват от правото си на такава квота заради ниските субсидии, плащани за сурово мляко. Имаше идея да се сформира пазар за продажба на правата за млечни субсидии, но идеята така и не се реализира. Национален млечен резерв пък трябваше да управлява 5 на сто от количествата мляко за преработка и 3 процента от продукцията за пряка консумация. Известна квота от резерва трябваше да отива за предоставяне на количества за начинаещи фермери и за разширяване на стопанствата, но предложението остана на хартия .

Страната ни е на позиция, че в млечния сектор трябва да се търсят допълнителни държавни помощи, включително такива за изкупуване на млечни квоти за краве мляко от стопаните, които нямат животни. Така българската държава би могла да изкупи около 250-280 хиляди тона млечни квоти, като квотата за литър качествено мляко ще струва 30-40 стотинки, за разлика от сегашните 10 стотинки. Млечната борса в България трябваше да стартира през есента. Оказа се обаче, че продажби няма заради ниската стойност от 10 стотинки за литър, което е далеч под пазарната цена. На практика купувачи има, но продавачи няма. А някои стопани въобще не са чували за борсата. Очакванията са, че реално действаща млечна борса у нас ще има едва догодина.

ДАЛАВЕРА

Над 2 хиляди фермери, които нямат животни и не са предавали мляко, са получили миналата есен близо 2 милиона лева субсидии за произведено мляко, разкри новият екип на земеделското министерство. Парите са платени, без стопаните да са проверени дали наистина отглеждат животни. Голяма част от тези фермери са имали животни, но по различни причини са затворили фермите и не са предавали мляко. А субсидии са получили на база закупени квоти. Европейското законодателство позволява на един фермер, независимо че няма животни, в продължение на 2 години той да бъде притежател на тази квота и тя да не му се отнема.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Вили–Силистра

Вили–Силистра

18.03.2011 | 16:42

Къде са субсидийте, че ни искате квоти и мляко за по 0,10 лв. В Силистра не получихме нито стотинка в продължение на няколко години!

Отговори
0 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?