1553
Следвайте ни

Държавата не иска да чуе за промяна на мярката "60 на 40"

viber icon

Представителите на държавата категорично отхвърлят варианта за нов дизайн на мярката 60 на 40, за което настояват бизнесът и синдикатите на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

 От КНСБ първо поискаха мярката да се върне във варианта, действал до края на месец май, именно компенсациите за доходи да получават всички фирми със спад в оборота от 20 и повече процента с аргумента, че предстоят тежки месеци.

"Както фирмите не могат да бъдат подпомогнати за тока през декември, дотогава я ги има, я ги няма половината, така и не можем да превишим мярката по-късно, защото просто тия хора няма да бъдат на работа. За много предприятия и подкрепата на заетостта е от жизнено значение", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров, но вицепремиерът Гълъб Донев заяви, че всяко преразглеждане на дизайна на 60 на 40 ще забави парите и ще се изисква нотификация от Брюксел за държавната помощ:

"Аз ще отида отново към декември месец, съответно фирмите, които ще очакват подкрепа през октомври-ноември, тази подкрепа ще бъде тотално забавена към тях".

Затова и мярката остава непроменена, като към правоимащите работници се добавят и тези, които са назначени на работа между януари и май тази година. Правителството продължава със 100 милиона лева и мярката "Запази ме", като добавя към наименованието и плюс 75% компенсация от доходите ще получават работещите в бизнесите, които не функционират заради ограничителните заповеди на здравния министър или РЗИ. Предвидено е обаче парите им да се превеждат не от Агенцията по заетостта, а от НОИ.

"Това ще ускори процеса на обработка и изплащане на данните между три и четири пъти", каза заместник-социалният министър Иван Кръстев.

Служебното правителство отхвърли и друго предложение на бизнеса и синдикатите - за август и септември да се плаща по досегашните условия, а за октомври, ноември и декември да има ново постановление с по благоприятни прагове за достъп.

Гълъб Донев коментира:

„Октомври месец отново да продължим да разговаряме да искаме промяна, нов дизайн на постановлението. Това ще отиде отново към декември месец, съответно фирмите, които ще очакват подкрепа през октомври-ноември, тази подкрепа ще бъде тотално забавена към тях. Нещото, което най-много ме притеснява, е това, че ние ще излезем извън рамките на утвърдената, на нотифицираната държавна помощ по реда на това постановление от милиард и 800“.

По мярката 60 на 40 за месеците юни и юли фирмите със спад на приходите с 40 и повече процента спрямо съответния месец на 2019 г. получиха компенсации за заплати и осигуровки от 60%, а за тези със спад от 30% компенсацията бе 50 на сто.

Новата Covid мярка, която правителството договаря с транспортния бранш, ще е с бюджет от 15 милиона лева до края на годината.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Сашо

Сашо

02.10.2021 | 17:13

Служебното правителство е най голямото наказание за България от 30 години насам,засрамете се и си подайте оставките...

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?