Следвайте ни

Данъците във фризера за изборите

Това се случи и през 2015 г., и през 2019 г.

viber icon

Местните избори носят много емоции на тези, които се вълнуват и зависят от тях. За средностатистическия българин обаче една закономерност е много важна за бита и бизнеса му - има ли вот, данъците отиват във фризера. 

 


През 2019 г. се наблюдават много малко промени, като особено рязък е спадът в броя увеличени данъци спрямо предходни години, коментира анализаторът Явор Алексиев от Института за пазарна икономика. От представянето на случаите на намаляване или увеличаване на местни данъци по години става ясно, че подобно данъчно затишие не се наблюдава за първи път. В годината на последните местни избори (2015 г.) идентифицираме аналогичните 8 случая на увеличение на местни данъци, макар през настоящата година намаленията да са с едно повече. За сравнение в периода между годините на провеждане на местни избори (2016-2018 г.) случаите на увеличение са общо 172.

 


В Пловдив например такса битови отпадъци не е пипана с години, данък сгради също. Промяна тази година имаше само при данък МПС, но тя беше продиктувана от промяна в методиката за цялата страна. Така част от пловдивчани плащат по-малко за налога на колата, а друга част - повече. 

 


Можем да очакваме не без основание, че темата с местните данъци и такси отново ще влезе в реториката на кандидатите на местните избори. Пренебрежимият брой на намалени местни данъци през 2019 г. обаче показва, че докато вдигането на данъци явно е осъзнато от местните власти като потенциално дразнещо гражданите, стремеж за тяхното намаляване отсъства дори в изборните години, коментират още от ИПИ.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?