Следвайте ни

Данъчните погнаха търговците по пазарите

viber icon

Данъчни от звеното за фискален контрол стартираха масови проверки по пазарите в страната. Освен тайни покупки, ще бъдат извършвани и т.нар. открити наблюдения, при които служители на НАП следят продажбите в продължение на дни и сравняват резултатите с предходни периоди. По време на проверките ще се наблюдава отчитането на продажбите и издаването на касови бележки. За неиздаване на фискален бон санкцията е до 2000 лв., като търговският обект може да бъде запечатан за срок до един месец.

Нарушители се търсят и по друг начин. Инспекторите следят има ли дистанционна връзка на фискалните устройства със сървърите на НАП или е прекъсната умишлено, както при някои вендинг автомати, за което „Марица“ писа. Така се откриват значителни разлики при търговци на плодове и зеленчуци, които работят при сходни условия и на едни и същи пазари, уточняват от приходната агенция.

„Важно е да се знае, че касови бележки трябва да се издават и от търговците по пазарите. Съветвам всеки гражданин да поиска и запази касовата си бележка, защото тя е единственият документ, който гарантира потребителските му права", каза по повод проверките директорът на „Фискален контрол“ Спас Шишков. 

Сигнали за данъчни нарушения могат да се подават в работно време на телефона на НАП 0700 18 700 на цена на градски разговор от стационарен телефон и според тарифата на съответния мобилен оператор. Всяка касова бележка, която съдържа QR, може да бъде проверена чрез мобилното приложение на приходната агенция NRA Mobile, достъпно за Android и IOS устройства, припомнят данъчните.

Миналия месец проверки по пазари и тържища извършиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Тогава се установи, че близо 50 % от кантарите на пазара на ул. „Младежка“ са неизрядни. 

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Кантара

Кантара

10.11.2020 | 21:41

Касова бележка на пазара е като снега на екватора.

Отговори
1 0
ПРОСТТ  НАРОДД

ПРОСТТ НАРОДД

10.11.2020 | 19:57

БИРНИЦИТЕ ТРЪГНАХА........ ДА СЪБИРАТ ПАРИ....... ХАЗНАТА ТРЯБВА ДА СЕ ПЪЛНИ.............. ЗАЩОТО ОНИЯ ГОРЕ КРАДЪТ Съъъъ ГЪЗОВЕТЕ СИ И !!!!!!! ХАЗНАТА ВСЕ Е ПРАЗНА ???????????????? ПРОСТТ НАРОД ЛЕСНО СЕ УПРАВЛЯВА ............

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?