Следвайте ни

Данъчните облекчения за нов дом - само за семейни

viber icon

Държавата индиректно стимулира сключването на граждански брак. Така например, данъчното облекчение за млади семейства с ипотечен кредит е валидно само ако двойката има документ за връзката си, но не и ако живее на семейни начала.  С други думи, мъж и жена, които съвместно са купили жилище с кредит от банка и отговарят на всички други условия, но нямат сключен граждански брак, няма да може да намалят данъчната си основа със заплатените лихвени плащания през годината, напомнят от финансовия портал „Моите пари”. По същата логика, ако през годините съпрузите се разведат, губят правото да ползват данъчни облекчения занапред.

Освен това изискване, остават още две. Поне единият от съпрузите да няма навършени 35 години към датата на подписване на договора за кредит. И другото - ипотекираното жилище да е единствено за семейството през данъчната година. Това означава, че дори само единият от съпрузите да има друг жилищен имот или само дял от него (например 1/6 част от вила), не може да ползва данъчно облекчение. Данъчните облекчения се ползват само върху платените през годината лихви, не върху целите вноски, които включват и погасяване на главница. Законодателят е дал право на облекчения за лихвените плащания само по първите 100 000 лв. от главницата.

Облекчението за ипотечен кредит не може да се ползва през работодател, затова физическите лица трябва собственоръчно да попълнят това в годишната си данъчна декларация. Преди това обаче трябва да вземат от банката кредитор удостоверение за размера на платените лихви през изтеклата година. В нормативните актове няма посочена методика за изчисляване и повечето банки изчисляват пропорционално, умножавайки сумата на реално платените лихви по коефициент, равен на съотношението между 100 000 лева и първоначалния размер на главница в договора за кредит, обясняват финансовите експерти.

Тази година заради Великденските празници данъчната кампания за физически лица приключва на 3 май. 

ПРИМЕР

Кредит в размер на 100 000 лева, усвоен в края на декември за срок от 20 години с анюитетни (равни месечни) вноски, при лихва 3% ще има следните плащания през първата година - от януари до декември общо внесени 6655.17 лева, от които вноски по погасяване на главница 3705.85 лева и лихвени плащания около 2949.32 лв. 

С тази сума ще се намали данъчната основа по чл.17 от ЗДДФЛ. Данъчният ефект ще бъде 294.93 лв (10% от 2 949.32 лв).

Тъй като с всяка вноска главницата по кредита намалява, съответно през годините ще  намаляват постепенно и лихвените плащания, респективно и спестения данък. Важно е да се отбележи, че ако кредитът е усвоен през годината, месечните вноски за първата година ще са по-малко от 12, респективно спестеният данък за първата година ще е по-малък.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?