Данъчни засякоха 46 случая на измама в Пловдив

Фирми прибират ДДС по системата "въртележка". Колелото обикаля България, Гърция и Румъния

45 съмнителни сделки са засекли данъчни служители от Териториалната дирекция на НАП - Пловдив за 9-те месеца на годината. Те са прехвърлени на прокуратурата за допълнително разследване и тя работи по тях. Служителите на НАП констатират, че измамите са концентрирани най-вече при три групи стоки - захар, метали и джиесеми. Размерът на щетата за държавата тепърва ще се уточнява. Аферите са свързани най-общо с теглене на ДДС, който преди това не е бил внесен в бюджета. Отворените граници за доставки на стоки в държави от ЕС дори позволява на професионалните групи, специализирани в данъчни измами, да ужилват с една пратка няколко държави. Или само две, но чрез неколкократното й прехвърляне. Обмяната на информация между данъчните служби в европейските държави чрез системата VIES става през 3 месеца, поясни Катя Цветанова, главен експерт по приходите към дирекция "Управление на риска" в централата на НАП. Дългият срок, разтегнат още повече от необходимите засечки от местните администрации, дава нужното време на изпълнителите на измамната схема да се изтеглят от полето с минимални щети.

След членството ни в ЕС, българските данъчни власти натрупаха още черен опит в измамите с ДДС, този път на международно равнище.

Европейската служба за борба с финансовите измами ОЛАФ нарича

 най-често срещания сценарий

 за измами carousel, в превод - въртележка, обясни Катя Цветанова. Въртележката действа по следния механизъм: Фирма от България доставя стока на фирма, регистрирана в Гърция или Румъния например. Според правилата на общността доставката е с нулева ставка по ДДС. Гръцката фирма начислява ДДС, не го внася в бюджета, но го тегли като междувременно продава стоката на трета фирма, след което изчезва. Това е най-простият пример, който обаче се среща рядко, тъй като схемата има потенциал да прибере повече грешни пари. И така, ако  "въртенето" на стоката продължи, следна връщането <210> обратно при българската фирма, от която е тръгнало кълбото. Преди това обаче третата фирма си приспада ДДС, а като дружество-изпращач изпраща джиесемите, да кажем, към България без да плаща ДДС. За да се скрие връзката между първата гръцка фирма, която поема стоката от България и втората - която е връща обратно в България, често стоките се доставят с посредничеството на трета, която стои между двете гръцки дружества. Тази фирма данъчните специалисти наричат "буфер". Тя обикновено е изрядна и функцията <210> е да замете следите, посочи главен експерт Цветанова.

Много по-сложна форма е включването на няколко страни-членки и няколко фирми от всяка страна. За различните сделки,

 едни и същи фирми играят

ролята на изчезнал търговец, брокер или фирма проводник. Вариациите и комбинациите на възможни механизми на измама са неограничени, смята главният експерт.

Българските мерки срещу данъчни измами трябваше да бъдат променени към по-либерална посока след приемането ни в ЕС заради задължителното синхронизиране на законодателството. Въпреки че и Европа губи годишно милиарди от схемите на "белите якички", редактирането на законите в общността става мудно и след десетилетия натрупани загуби. У нас засега единствената бариера пред умните престъпления е в закона за ДДС. Той не допуска регистрация по ДДС ако собственикът на фирмата или съдружниците му са в официалния списък на задължените лица и не представят в определения им срок изискващото се по закона обезпечение, поясни г-жа Цветанова. Законодателството предвижда отказ или прекратяване на регистрация по ЗДДС на фирма с лошо данъчно досие и неизпълнение на задълженията по закона, неясен адрес и дейност. Все по-често се прибягва и към прилагането на друга

 мярка за противодействие

 на измамите, т. нар. солидарна отговорност. Закона предвижда прибиране на парите от получателя на облагата за неправомерно начисления данък. За приложението на този текст от закона, се изискват значителни усилия от страна на органите по приходите, които често не водят до желания резултат.

Каквито и мерки да вземат европейските законодателства, авторите на схемите за данъчни измами винаги са с няколко стъпки пред властите, установяват експертите. При тях няма пропусната възможност. Положителното е, че в резултат от работата на специално създадения Координационен съвет между данъчни, следствие и прокуратура, вече има приключени дела с осъдителни присъди. Реалната заплаха от съд може да откаже измамниците от по-нататъшни действия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?