71
Следвайте ни

Данъчни тръгват по паркингите около борсите за зарзават

viber icon

Данъчните и МВР ще проверяват и паркинги и нерегламентирани складове около големите борси и тържища. Контролът на НАП се модифицира, след като стана ясно, че част от рисковите търговци са изнесли дейността си в околностите на тържищата. Данъчните обаче вече са наясно с новата схема. Още миналата седмица при проверките те се натъкнали на търговци, които трескаво прехвърлят стоката си на паркинги наоколо. 

Нови тържища ще бъдат добавени към местата, където приходната агенция осъществява наблюдение и контрол, стана ясно след като данъчните провериха над 40 000 превозни средства, обекти на борсите и търговци. 

Преди близо 3 седмици приходната агенция започна денонощни наблюдения в 13-те най-големи борси в страната, припомнят от НАП. Сред тях бе и борсата в Първенец. На входа и изхода на тържищата бяха организирани контролно-пропускателни пунктове, където инспекторите продължават да следят за произхода на стоките, придружаващите ги документи и укриване на приходи от продажби.

Веднага след началото на акцията, добросъвестните търговци, които законно отчитат продажбите си, отчетоха значителен ръст в оборотите си. С над 50% нарасна и движението на плодове и зеленчуци с надлежно издадени фактури и транспортни документи. Паралелно с това обаче част от бизнеса с плодове и зеленчуци се изнесе в близост до борсите – на паркинги и нерегламентирани складове, където опитите за търговия без документи продължиха. В отговор на това, съвместни екипи на НАП заедно с полицаи, ще контролират и тези места и ще санкционират нарушенията на данъчното законодателство. 

 „Проверките на тържищата и местата около тях продължават, съвместно с полицията. Правим това не само в полза на бюджета, но и за да защитим търговците, които съвестно спазват закона. Ще останем толкова дълго, колкото е необходимо, за да ограничим нелоялната конкуренция“, каза заместник-изпълнителният директор на НАП Георги Димов.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?