Следвайте ни

Данъчни с масирана проверка на борсата в Първенец СНИМКИ

Търговци пуснаха кепенци, клиенти избягаха, производителите ощетени

viber icon

Извънредна масирана акция на данъчните внесе смут на борсата край Първенец. Заради проверките, повече от половината търговци са затворили складовете, видя екип на „Марица“.

Малцината, които работят, се оплакват, че били принудени да изхвърлят част от стоката си, тъй като е секнал и потока от купувачи.

Екип на ТД на НАП Пловдив от отдел „Фискален контрол“, варди входа и изхода на тържището.

През бариерата не може и пиле да прехвръкне. Спират се и превозни средства и клиенти пеша с по една щайга домати или чувал с картофи.

Проверяват се както документи за произход на стоката, така и дали са издавани касови бонове и фактури. Един от бусовете на контрольорите е превърнат в импровизиран офис, където се води отчетност. Инспекцията, която е по нареждане на централно управление на НАП, се провежда  във всички борси и тържища в страната.

Заради щателните проверки на КПП-то се чака с часове. Особено в дните, когато влизат тирове и има клиенти от различни градове, се извиват дълги опашки, което създава изнервяща обстановка. В същото време обаче на сектора, който е уж за производители, както и на пътя преди борсата, се върти търговия основно от роми прекупвачи, но тях НАП не ги проверява, недоволстват търговци.

Вече пети ден е тази безумна ситуация. Повечето търговци се скриха, клиенти няма, а ние, които сме и производители и сами си продаваме стоката, най сме на загуба. Миналия ден бях принуден да изхвъря в река Марица 400 кг тиквички, защото пожълтяха и омекнаха. Сринаха се и цените, пресните картофи паднаха до 30-40 стотинки за кг, а зелето на 20 стотинки, недоволства Петър Ламбов от Стамболийски.

Той е земеделски производител и показва изрядни документи. Обяснява, че до момента е направил куп разходи за ранните зеленчуци– за семена, за разсад, за отопление. На борсата ходел да продава стоката в 4 сутринта, на обед се връщал в стопанството да мие картофи и да бере зеле. Няма против проверките на данъчните, но се ядосва, че се провеждат не през зимата, при масирания внос на зеленчуци, а точно сега, когато масово започва да се предлага българска продукция. „Това ли е начинът да се събират данъци от фермерите, нали щяха да ни изкупуват продукцията, за да ни помогнат заради коронавируса, а какво стана, извиват ни ръцете. Какво ще вземат на селянина, освен цървулите, друго не му остана“, гневи се Ламбов.

Той недоволства, че роми прекупвачи са окупирали масите в сектора на производителите и си въртят търговията без проблем – без документи за произход и без касови апарати.

Същият сектор, който е на територията на борсата, но се влиза и излиза  през друг вход, е без бариера. Повечето маси там действително са заети от роми, които продават основно ягоди и череши. Насам, насам, елате на евтините череши, на вас ще дам килото на 2,50 лв., агитираше мургав търговец зад щанда, който се представи за Иван Салчев от Първенец.

При нас всичко е изрядно, затова данъчните не ни проверяват, но има много неизрядни прекупвачи от Столипиново, тях да гонят, допълни Салчев.

На съседната маса продаваше домати и череши собствено производство Димитринка Петрова, също от Първенец. По повод проверките на НАП тя изрази мнение, че не може да се продава стока с тирове, а да не се издават документи, каквато била масовата практика.

Снимки от Атанас Кънев

 

 

 

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

ХаХа

20.05.2020 | 18:40

Тия мургавите на снимките от къде е имат стоката ? Собственици са на земята , котято е родила плод-зеленчука ? Копали ли са , пръскали ли са , поливали ли са ? Или са от тези търговци , които като видят нещо по нивите и градините и влизат да берат с тумбата , а после продават на пазарите ?

Отговори
8 0

Петър

20.05.2020 | 18:19

Напълно съм съгласен с предния коментар. Тази борса е мафиотска структура управлявана от шайка която прибира за себе си почти всички приходи. На многото акционери им остава от трите най- дългото. Използват че 1000 акционера не могат да се съберат и организират и клика от няма и 8 човека дерибейства.

Отговори
8 0

Тази борса

20.05.2020 | 16:17

от самото й начало е мафиотска структура, имаща цел да тормози и ощетява бг производителите!!! Затова прекупвачите процъфтяват, а за циганите е ясно, че никой не ги пипа за нищо...Тежко и горко му на родното земеделие!!!

Отговори
14 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?