49
Следвайте ни

Данъчни абсурди: Живееш в палат, плащаш за колиба

viber icon

Данъчните приходи на Община Пловдив са на плюс за 2021 година. Това отчете кметът Здравко Димитров в интервю за „Марица”. При заложен план за около 117 млн. лева са събрани 121 милиона.

По думите му, това се е случило заради ударното напомняне към длъжниците да погасят борчовете си. Също така при прехвърляне на имоти хората бяха задължени да си погасят и старите задължения, така че само от лихвите в бюджета са постъпили близо 4 млн. лева.

При планирани приходи от сделки с частни имоти  в размер на 30 млн. лева бяха събрани  33 милиона спрямо 25 млн. лева през 2020-а, каза още кметът. Данък за придобиване на имот в Пловдив бе вдигнат на 3% от цената на недвижимостта през 2020 г. Оттогава е без промяна. Това всъщност е и горната граница, в която общините в България могат да лавират. Сега сделки с имоти се облагат с 3% във всички големи градове - София, Пловдив, Варна, Бургас. И в четирите града покупко-продажбите са на рекордни стойности, което означава, че и местните администрации ще получат солидна сума от налога. Тези 33 милиона лева можеха да бъдат и повече, ако сделките ставаха на пазарни цени, а не на данъчна оценка, каквато е масовата практика.

С данъчните оценки на имотите, които също служат за база при плащане на данък "сгради", има много куриози. За да се определят правилно, се взимат няколко коефициента - коефициент на местоположение, на инфраструктура (водопровод, канализация, телефонизация, топлофикация, улична мрежа - дали е с трайна настилка, или не), коефициент на индивидуални характеристики (тук влизат данни като това на кой етаж от сградата се намира имотът и дали има асансьор), коефициент за овехтяване плюс зоната в общината, в която се намира недвижимостта. 

Пловдив е райониран на пет зони още през 2009 г. и оттогава наредбата не е променяна. Зоните  не съвпадат с районите на града, а са правени по други критерии. Те отдавна са много остарели и не отговарят никак на пазарните реалности.

По правило най-високи са данъчните оценки на имотите в зона 1, а най-ниски - в зони 4 и 5. Зона 1 е заключена в карето между бул. "България", бул. "Васил Априлов", бул. "Марица", бул. "Санкт Петербург" и бул. "Източен". В зона 2 влизат районите около "Каменица", кв. "Гладно поле" и др. ЖР "Тракия", който няколко пъти се окичва с титлата „Най-добър район за живеене в Пловдив“, попада в няколко зони - част от него в зона 2, а друга - в зона 3. Тоест на хора, живеещи блок до блок, им се изчислява данъчната оценка на имотите по различен начин. Според разстановката от 2009 година имотите в район "Южен" са с по-висока оценка от тези в едната част на "Тракия". А махалата около ул. "Ландос" попада в същата категория с "Тракия", отново трета зона.  В непрестижната зона 4 са кварталите Коматево и "Остромила", в които напоследък кипи ударно строителство. Там много хора вдигат палати, а плащат данъци като за колиби. 

Сбърканото райониране бе напът да се поправи, когато от Националното сдружение на общините обявиха през 2019 г., че мислят за нова методика при определянето на данъчната оценка, и започват совалки със заинтересуваните институции. Проектът трябваше да е готов до март 2020 г., но така и не се разбра какво се е случило с него покрай шока от пандемията с коронавирус.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?