Следвайте ни

Дългогодишните служители в Пловдив по-често остават без работа

viber icon

Служителите с дълъг трудов стаж по-често остават без работа и прибягват до помощ от държавата. 4 428 от всички 5 733 пловдивчани, които са на Бюрото по труда, са работили между 7 и 15 години, става ясно от данните на Националния осигурителен институт (НОИ). Това означава, че 77% от безработните в област Пловдив са със сериозен трудов стаж. Затова и логично най-сериозен е проблемът с намиране на работа сред тези, който са чукнали 40 години и повече. Тревожна е и тенденцията, че при тези, който са без образование и взимат пари за безработица в Пловдивска област има значителен скок - от 86 през 2019г. те са се увеличили на 931 .

Ирина Георгиева е продавач с 20 годишен стаж – продавала е дрехи, месо, строителни материали, но никога досега не е оставала без препитание. От два месеца тя разчита на помощ от Бюрото по труда и на спестявания. Надява се, скоро да успее да си намери работа. „Трудно е да си стоиш в къщи, след като си свикнал цял живот да работиш. На последната ми работа, която беше в хранителен магазин имах само един почивен ден през седмицата. Дори, когато затвориха всичко в държавата работех, а сега - не“, казва Ирина Георгиева.

В същото време служителите със стаж до 3 години, останали без препитание, са в пъти по-малко – 338. Средното обезщетение, което получават неработещите пловдивчани е 441.57 лв. То е в размер на 60% от средния осигурителен доход на човека за 24 месеца назад, но не може да е под 12 лв. на работен ден и повече от 74,29 лв. За хората, които са се трудили на непълен работен ден и са получавали по-ниско възнаграждение от минималната заплата процентът на определяне е 50 на сто.

Срокът на обезщетението се определя от стажа. Ако е 3 години, безработният има право на четири месеца компенсация. Ако е работил над 15 г., има право на 12 месеца обезщетение за безработица.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?