Как един французин закова китайците в пазара за гъби
- 17:06, 21.04.2020
- 1495
- 0
Лакомията на французите по отношение на деликатесната смръчкула стигна дотам, че те внесоха технология за култивираното й отглеждане от Китай. Това стана през 2009 година.
Причината е, че естественият добив от горите не може да стигне до всяка френска маса.
В страната на петлите дори има сдружение на хората, които гледат този деликатес. У нас гъбата е известна и с названията "пумпалка" или "корминка".
Първият французин, който отиде в Китай и внесе технологията за отглеждане на смръчкули бе Кристоф Перш. Запознава се с местен професор, който притежава патент за това производство.
Французинът припомня, че в диво състояние гъбата трябва да се бере бързо.
За да има богата реколта са необходими серия специални климатични условия. При култивираното отглеждане добивите не са толкова несигурни.
Перш и Френският национален институт за земеделски изследвания създават програма, при която има мрежа от производители, купили правото да отглеждат смръчкули.
Стартовият капитал за подобно бизнес начинание е поне 3000 евро. 660 евро струва лицензът за производство, който продава Перш.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни