Как един французин закова китайците в пазара за гъби

Лакомията на французите по отношение на деликатесната смръчкула стигна дотам, че те внесоха технология за култивираното й отглеждане от Китай. Това стана през 2009 година.

Причината е, че естественият добив от горите не може да стигне до всяка френска маса.

В страната на петлите дори има сдружение на хората, които гледат този деликатес. У нас гъбата е известна и с названията "пумпалка" или "корминка". 

Първият французин, който отиде в Китай и внесе технологията за отглеждане на смръчкули бе Кристоф Перш. Запознава се с местен професор, който притежава патент за това производство.

Французинът припомня, че в диво състояние гъбата трябва да се бере бързо.

За да има богата реколта са необходими серия специални климатични условия. При култивираното отглеждане добивите не са толкова несигурни. 

Перш и Френският национален институт за земеделски изследвания създават програма, при която има мрежа от производители, купили правото да отглеждат смръчкули.

Стартовият капитал за подобно бизнес начинание е поне 3000 евро. 660 евро струва лицензът за производство, който продава Перш.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?