49

Да си платим тока на кредит: Банка вкара "ново летоброене"

Реклама на специалните държавни кредити за плащане на тока обърка бизнеса. Припомняме, че Българската банка за развитие /ББР/ през февруари обяви нова програма за подпомагане на микро, малки и средни предприятия от всички сектори на икономиката заради скъпия ток. Заемите могат да бъдат между 20 000 и 200 000 лева, лихвата е около 3%, а обезпечения не са нужни. С парите назаем могат да се погасят до четири последователни фактури за ток, като банката поема до 75% от сумата, а фирмата – останалите 25%. 

В рекламните съобщения обаче ясно е упоменато, че фактурите следва да са за четири последователни месеца през 2022 г. и да не са заплатени. И тук на ход излиза прагматичният въпрос – как бизнесът да представи четири поредни сметки за ток, като още не е изтекъл  третият месец от годината. Предприемачите негодуват, че условието е просто безсмислено. Ако четири поредни сметки за електричество не са платени, то отдавна токът на бизнес клиента е спрян и той по принуда е спрял да работи. Заради множеството шеги на фейсбук страницата на ББР относно „тяхното летоброене“, от банката отговориха, че за необзепечените кредити може да се кандидатства и на база очаквани плащания за ток. „Ако сметките Ви за ток през 2021 г. са били най-високи напр. през март, април, май и юни, то може да се прогнозира, че сметките през тези месеци на 2022 г. отново ще са най-високи. Може да прецените и кандидатствате за определен лимит по тези очаквани плащания за 4 последователни фактури“, посочват от ББР.

От банката дават пример каква сума от фактурата може да се финансира от държавната банка. При цена на тока от 450 MWh и стойност на фактурата от 251.69 лева, ББР може да поеме 188.77 лева. Заемите се отпускат независимо от държавните компенсации за скъпия ток. Важно уточнение е, че от финансирането не могат да се възползват компании с неплатени данъци и задължителни осигурителни вноски, както и фирми в несъстоятелност и състояние на неплатежоспособност.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Манго

Манго

27.03.2022 | 17:56

Това го е измислил харварда

Отговори
1 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?