44

Да си купиш готов бизнес, може да е рисковано начинание

С прехвърлянето на едно юридическо лице новият собственик приема всички негови активи и договори, но и възможните пасиви

Мечтата на българина е да работи за себе си и сам да си бъде шеф. Колко обаче струва това, ако нямаме някоя революционна идея и какви са възможностите да си купим готов бизнес, провери "Марица".

Близо 43 хил. са фирмите с активна регистрация само в рамките на град Пловдив, показва бърза проверка в масивите на Търговския регистър. Това значи, че на близо 8 физически лица се пада по едно юридическо, а това е ясен атестат, че бизнесът под тепетата процъфтява. Към 2021 година регистрираните фирми във втория по големина град са били под 40 хил., което пък значи, че средно по 1000 нови дружества се създават всяка година. 

Често обаче да стартираш собствен бизнес е въпрос не само на пари, но и на идея и време. И ако

банковият сектор от години щедро отпуска заеми на фирмите,

при това при доста облекчени условия и с повече от прилични лихви, то за кандидат-предприемачите често се оказва сериозна трудност да отделят достатъчно време, за да извървят всички стъпки по създаването на мечтания бизнес и това при положение, че имат ясна идея и концепция за това, което искат да правят. 

Оказва се обаче, че стига пловдивчани да имат желание, лесно могат да се сдобият с готов и дори разработен бизнес срещу съответната цена, което може да скъси срока до заветния момент, в който сам си ставаш шеф - от няколко месеца до буквално седмица. Стотици обяви в мрежата приканват кандидат-предприемачите да се впуснат в своето първо (или ново) бизнес начинание, като офертите варират от квартални магазинчета и нон-стопи на цената на един автомобил, до големи производства за 7-цифрени суми. И тук ситуацията е "за всекиго по нещо", показа проучването на "Марица". Общо обявите за продажба на "готови бизнеси" са над 400.  

Въпреки това е важно да знаете, че

бизнесът с продажба на бизнеси не е сигурна работа

и крие редица подводни камъни. На първо място е добре да направим проучване какви точно са причините досегашния собственик да се раздели с него. А те варират в широк спектър - от преместване в друг град или държава, през практически фалит, слаб интерес към текущата дейност, фирмена задлъжнялост и дори липса на интерес към съответния бизнес или желание на сегашния собственик да смени попрището. 

Вторият важен момент в случая е да видим дали ние самите можем да управляваме набелязания бизнес. Идеята за малък ресторант в централната градска част може да ни се върти в главата от години и да сме наистина страхотни кулинари например, но да готвиш за семейството и за клиенти са две много различни неща. Ако нямаш опит с ценообразуване, не знаеш как се организират доставки за кухня на заведение и не разбираш поне малко от управление и маркетиране на ресторанти, вероятно мечтаният бизнес бързо ще се превърне в абсолютен кошмар, който ще гълта повече пари, отколкото ти вади. Същото е с търговията на дребно и дори с производството. 

За бъдещите собственици на вече работещ бизнес най-голям риск крие самата фирма. Ако купувате търговски обект, с него често вземате цялото оборудване и дори запасите от стока или продукти, които трябват за развиване на дейността му. При хипотезата, че освен самия обект

ще купите и фирмата, която оперира в него, обаче има много опасности,

някои от които остават скрити за повечето хора. С прехвърлянето на едно юридическо лице новият собственик приема всички негови активи, договори, но и възможните пасиви и вземания от страна на трети лица или институции. Така може да се окаже, че фирмата, която сте купили, за да си спестите обикаляне по банките, Търговски регистър, НАП и други институции, всъщност дължи пари към приходната агенция, местната администрация или дори към своите доставчици или контрагенти. 

Купуването на бизнес заедно с фирмата, която е оперирала зад него, има и друг аспект. Ако ви трябва заем, банките много трудно ще отпуснат сума на дружество без никаква история и проследими обороти, като вероятно ще се наложи да дадете като залог част от личното си имущество. Докато ако вземете юридическо лице, което вече има история - подавало е своите отчети и има история, практиката категорично показва, че финансовите институции много по-лесно биха дали бизнес кредит, тъй като доверието им в съответната фирма се повишава и шансовете за кредитиране нарастват значително.

Управлението на собствен бизнес обаче си остава рискован процес и челният опит показва, че често то коства много повече време, усилия и нерви, отколкото работата като служител. Неслучайно и голяма част от обявите, предлагащи "готов" или "разработен" бизнес, идват точно от собственици, които сериозно са подценили пазара или своите възможности.

От 26 бона за хранителен магазин до няколко милиона за фабрика

Освен в познатите канали като Фейсбук, ОЛХ и Базар.бг, се оказва, че има и специално разработен сайт, в който обявите са само и единствено за покупка или продажба на бизнеси.  

Най-масовите оферти на пазара са за магазини и заведения, като дори там те варират в широк спектър. Срещу 26 хил. лева мераклиите могат да се сдобият с хранителен магазин в квартал "Съдийски" с площ 50 кв. м, като в цената е включено цялото оборудване и налична стока, заедно с всички разрешителни и документи за работа. Разбира се, освен сумата кеш, която новият собственик трябва да брои, отделно в обявата не е записан месечният наем, който трябва да се плаща на собственика. Близо 100 квадрата супермаркет в "Южен" пък се търгува за 60 хил. лева.

Над 80 хранителни магазина в Пловдив са на тезгяха, като почти всички се продават заедно с цялата стока в тях

За 50 хил. лева пък може да се сдобиете със заведение в "Капана", заедно с цялото му оборудване, намиращо се на улица "Кирил Попов". В обявата се посочва, че ресторантът има 22 места вътре и още 14 отвън. Разполага с два етажа по 40 квадрата, както и работните помещения. Месечният наем пък е 1350 лева. Още едно заведение в артквартала - този път кафене, търси новия си собственик срещу 60 хил. лева, като е посочено, че обектът има още 28 месеца от текущ договор за наем.

Срещу 1,2 млн. пък може да си купите малък хотел в близост с Гребната база, който разполага с 6 двойни стаи и 2 апартамента (или общ капацитет 25 души). Култовото бивше заведение до Гребната база и стадион "Пловдив", познато като "Металиката" (сега носещ името "Нетуно") също е на тезгяха срещу близо 170 хил. лева. 

Култовото заведение, познато на поколения пловдивчани като “Металиката”, е на тезгяха срещу 170 хил. лева

Около Пловдив пък е пълно с производствени бизнеси, които търсят нов собственик. На 15 км от града се продава цех за производство и преработка на билки и подправки, който дори има собствена фотоволтаична централа. В цената влизат и собствените насаждения на фирмата, като цената е малко под 880 хил. лева. 900 хил. лева пък ще струва на бъдещия си собственик козеферма в имот до Пловдив, разположена в парцел с площ от 5 хил. кв. м, като основната сграда е с площ от 1500 кв. м и всичко необходимо да се развива бизнесът.

Най-скъпата оферта за готов бизнес в Пловдив и региона е за фирма за профили и изделия от метал, разположена в Индустриална зона-север. За близо 3,6 млн. лева сегашният собственик продава ​цялото си производство, заедно с машините, договорите си с клиенти и доставчици, както и дори целия персонал, за който в обявата е записано, че работи от години при него. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?