4232

Да пазаруваме изгодно: Този месец поевтиняват зимните дрехи, следващия - климатиците

Всички искаме да пазаруваме изгодно, особено в ситуация на инфлация и неголеми доходи

На българите любимо четиво им станаха промоционалните брошури на големите търговски вериги и така бързо се изучиха като „ловци на промоции“. Но все пак има неписани правила в търговията, при които цените падат и без да са в промоция. 

От потребителската организация „Активни потребители“ обобщиха кога да пазаруваме изгодно определени стоки. Ето техните изводи:

Климатици - цените падат от февруари

Все повече домакинства преминават към отопление и охлаждане на стаите, използвайки електроенергия. Климатиците са един масово достъпен, качествен и „зелен“ начин да се справим както с жегите през лятото, така и с ниските температури.

Очаквано климатиците поддържат най-високи цени през лятото, есента и зимата. Не така обаче стоят нещата в периода между февруари и юни. С идването на пролетта температурите се повишават, хората започват да прекарват все повече време навън и, естествено, търсенето на климатици спада. Точно тогава и търговците предоставят отстъпки в порядъка на 5 до 15 процента. Бонус може да бъде и безплатният монтаж, за който цените започват от около 200 лв.

Зимни дрехи и обувки - януари е идеален

Тук отново здравата логика ни води към извода, че няма да открием големи промоции в началото на зимния сезон, ако търсим именно зимни дрехи и обувки. Изгодното време да напазаруваме евтино въпросните стоки е в краят на януари и началото на февруари. В този период отново може да попаднем на отстъпки от 20 до 50 процента.

Смартфони

За добро или лошо, смартфоните вече са неизменна част от ежедневието ни. Тук трудно може да определим точен времеви период от годината, в който е най-изгодно да си купим ново устройство, но все пак има моменти, в които можем да попаднем на изгодна покупка.

Ако държим на най-новия модел от дадена марка смартфон, то може да си закупим такъв по време на предварителните поръчки. Тогава търговците предоставят отстъпка от 5 до 10 процента за най-напористите си клиенти и почитатели на дадена марка.

Ако все пак не ни е приоритет да притежаваме най-нов модел смартфон, то изгодно можем да закупим такъв при излизането на пазара именно на новите модели. Тогава цените на старите респективно пада, като можем да попаднем на отстъпки от 10 до 30 процента за по-старите модели, макар и чисто нови. Колкото повече остарява даден модел, толкова по-ниска е и цената му.

Ски и сноуборд екипировка поевтиняват в топлото

Не са малко почитателите на зимните спортове в България, имайки предвид възможностите, които българската природа предлага.

Ако искаме да се възползваме от изгодна покупка на ски и сноуборд екипировка, то това можем да сторим в периода от началото на март до април, та чак до август. Търговците разчистват складовете в този период, зареждат новата стока и организират промоции, за да могат все пак да реализират продажби в топлото време. При добра проверка на пазара можем да се натъкнем на отстъпки от 10 до 50 процента.

Фитнес оборудване - купувайте точно сега

„Нова година-ново аз” си казваме нерядко към края на годината. Често хората обвързват това с влизането си в по-добра физическа форма, а фитнес индустрията следва да отговори подобаващо и бързо на често моментния изблик на мотивация у хората.

Януари месец е подходящото време да си напазаруваме фитнес оборудване, ако искаме да влезем във форма или просто да обогатим домашния си фитнес. А за комерсиалните фитнеси - и залите си. Търговците привличат клиенти и отговарят на търсенето в този период, като предлагат отстъпки от 10 до 30 процента.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Съвет

Съвет

08.01.2024 | 19:39

У нас всичко е на опако! Съвет към тези, които ще посегнат към стоките с намалени цени : Отваряйте си очите на 6, за да не съжалявате! Да не се окаже, че намалената стока е с по-висока цена! Така се прави по нашите ширини при промоции.

Отговори
8 0
иван

иван

08.01.2024 | 18:13

Хора, чували ли сте за аналог на виа.гр.ата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички----- https://da.gd/bio

Отговори
0 2
Тошо

Тошо

08.01.2024 | 18:48

Да.Казва се мастика

Отговори
4 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?