Следвайте ни

Иде Черен петък! България на лов за отстъпки

Над 50% от българските потребители ще се възползват от намаленията по време на предстоящия Черен петък, който тази година се пада на 29 ноември. Това показва проучване на Асоциацията за защита на потребителите.

Според изследването ще бъдат похарчени около 500 лв. средно на човек, което е със 100 лева повече, сравнено с 2018 година. Най-голямо ще бъде пазаруването в търговските центрове и онлайн магазините. Най-търсените стоки според Асоциацията за защита на потребителите и тази година ще бъдат дрехите, следвани от електрониката и обувките. В различните търговски обекти се очакват намаления между 20 и 70%. 

Междувременно Черният петък и отстъпките покрай него ще започнат на места седмица по-рано. Проверка на „Марица“ показа, че огромна част от търговците в Пловдив също подготвят сериозни намаления. На практика всеки магазин в трите големи търговски центъра в града ще бъде част от Черния петък. В последните години редица бизнеси, които традиционно

не са част от шопинг истерията,

също започват да се включват към Петъка на големите намаления.

Специалистите очакват и тази година парите, които ще изхарчим по време на Черния петък, да счупят всички рекорди и да надминат 1,5 милиарда лева. Поне 50 млн. лева пък ще бъдат покупки на стоки чрез банкови карти на 29 ноември. За 2017 г. сумата, платена на ПОС терминали, е била  29,76 млн. лв., а през 2018-а на 23 ноември тя достигна 37,27 млн. лв., или с около една четвърт повече, сочи статистиката на системата „Борика“. Миналата година на този ден е отчетен ръст на трансакциите с близо 35%. 

Те включват не само плащанията с пластиката в магазините, но и харчовете за покупки през интернет. Очакванията за повече пръснати пари за наближаващия Черен петък се подхранват и от факта, че ще се предлагат и доста нови неща. Авиокомпании например са обявили,

че ще дават отстъпка до 80% за билети,

закупени за пътувания точно на този ден.

Сумата на картовите плащания у нас обаче остава относително ниска, сравнение с останалата част на Европа. В Румъния през 2018 година приходите от Черния петък в страната стигнаха близо 1,8 милиарда евро, около 20% от тях са платени с банкови карти.

По традиция от Комисията за  защита на потребителите ще мобилизират всички сили за предстоящия Черен петък. От регулатора припомнят, че през миналата година са извършили 250 проверки в цялата страна само на 23 ноември (когато се падаше Черният петък тогава) и още над 300 преди и след датата на големите намаления.

От Асоциация "Активни потребители" за втора поредна година ще се опитат да защитят интереса на всички, които ще пазаруват на 29 ноември, и да ги предпазят от нелоялни практики или подвеждаща реклама. При традиционните обекти следенето на някои от тези практики е трудно, но онлайн положението е по-различно. От

„Активни потребители” са направили специален сайт,

който показва движението на цените на различни артикули във времето, достъпен за всички на адрес - ceni.aktivnipotrebiteli.bg.

МВР пък напомнят на всички, които ще пазаруват по магазините, че Черният петък може да е ден за изгодни покупки за нас, но и шанс за джебчиите лесно да стигнат до парите ни. Понякога обаче можете да загубите повече от съдържанието на портфейла си. Бъдете внимателни, когато плащате с банкова карта в магазините, защото отвсякъде дебнат камери и записващи устройства. Винаги подавайте картата с лицето нагоре. 

Станимир Кронев

Редактор

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?