Следвайте ни

COVID кризата остави без препитание 12 000 от Пловдивско

viber icon

27 000 пловдивчани и хора от областта са останали без работа през месеците на пандемията. По брой в лошата статистика се нареждаме след София, а след нас идват Благоеврград, Бургас и Варна. Това сочат данните в специалната секция на НСИ "Covid-19" за периода 3 февруари – 11 октомври 2020. Успелите да си намерят ново работно място през същия период са 15 000 души, което означава, че около 12 000 продължават да са на Бюрото по труда. Именно за тези хора може да се отвори голям проблем, когато те изпаднат от този механизъм на обезщетяване и спрат да взимат помощи за безработица. При очаквана втора вълна на пандемията и криза в стопанския живот, те трудно биха си намерили препитание, коментира завчера в свое интервю Петър Ганев от Института за пазарна икономика. От 1 октомври минималното обезщетение за ден бе вдигнато от 9 на 12 лева след промени в Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване.  Промяната ще важи за обезщетенията, отпуснати след 30 септември, както и за отпуснатите по-рано, чийто срок не е изтекъл към 1 октомври. 

В цяла България за периода 3 февруари-11 октомври  новорегистрираните безработни надминаха психологическата граница от 300 000. За същото време постъпилите на работа чрез бюрата по труда са 193 000 души.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?