Следвайте ни

COVID-19 роди нова хакерска атака за точене на сметки

viber icon

Коронавирусът роди нова хакерска измама. Този път тя е насочена не към банки, а към абонатите на електронната пощата АБВ. От името на "abv.bg" ([email protected]), се получават имейли със следното съдържание: „Забелязахме, че много сметки са проникнати в резултат на разпространението на COVID-19, препоръчваме ви да проверите профила си с помощта на връзката по-долу, за да проверите дали акаунтът ви не е част от инфилтрираните акаунти. Проверете сметката сега. Моля, обърнете внимание, че непроверката на вашия акаунт ще доведе до неговата загуба“, пише в имейла.

Фишингът е в „Проверете сметката сега“, чрез който става източването на сметки и лични данни, предупреждават спецове по кибер сигурност. Те напомнят да не се отговаря на подобни писма, нито да се клика на думи или фрази, които са с активни линкове. Чрез подобен линк потребителят е пренасочен към фалшива уеб страница имитираща визуално страницата на оригиналната услуга. Там се изисква да бъдат предоставени лични данни – като потребителски имена и пароли или пък номера на кредитни карти. Впоследствие предоставените данни могат да се използват злонамерено за кражба на самоличност, финансови средства, интернет регистрации и други.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?