2374
Следвайте ни

COVID-19 подплаши българите: Бум на застраховки за здраве, растат и платените обезщетения

viber icon

Ковид-19 подплаши българите и даде неочакван тласък на застрахователния пазар.  

В животозастраховането, след значителен спад през 2020 г., в резултат на пандемичната ситуация през настоящата година се наблюдава динамичен ръст в премийния приход, става ясно от обобщените 6-месечни данни на Комисията за финансов надзор /КФН/. Темпът е изпреварващ спрямо общото застраховане, което е сравнително рядка ситуация за българския пазар.

Към м. юни 2021 г. премийният приход /сумите, платени по полици/ в животозастраховането достига 296 млн., като ръстът спрямо същия период на 2020 г. е 30,2%. Наред с това обаче се отчита и съпоставим ръст от 27% на изплатените обезщетения, които са в размер на 112 млн. лв. Това означава, че продуктите на компаниите, които бързо включиха Ковид-19 в покритията си, са влезли в действие. Още миналата година на пазара имаше групови полици - за фирми и предприятия, които даваха възможност за обезщетение при заразяване с Ковид-19.

Продължава интензивното развитие по линия на застраховка „Живот“, свързана с инвестиционен фонд, коментират от Асоциацията на българските застрахователи. Ръстът на годишна база на премийния приход към юни 2021 г. е 133%. Събраните премии възлизат на близо 113 млн. лв. - близо 2,5 пъти повече в сравнение с м. юни 2019 г., когато премийният приход е бил 46 млн. лв. Този голям интерес се дължи на редица причини, основната обаче е търсенето на по-изгодни алтернативи за управление на спестяванията. Нулевите лихви, та дори и отрицателната доходност по депозитите не успя да спре българите да трупат в банки, но след като много финансови институции преустановиха откриването на нови депозити, хората ще предпочетат да вложат в продукт, който засяга тяхното здраве и живот в пандемична обстановка, коментират брокери.

Устойчив остава трендът за повишен интерес към здравните застраховки през 2021 г. По линия на застраховка „Заболяване“ към м. юни 2021 г. премийният приход е над 42 млн. лв. - с 8% по-висок на годишна база.

Наред с повишаването на премийния приход следва да се отбележи и значителният, изпреварващ ръст на изплатените обезщетения в животозастраховането. Прочитът на данните сочи, че пандемията се е отразила значимо върху този показател. Ръстът в обезщетенията през първите шест месеца на 2021 г. спрямо същия период на „предпандемичната“ 2019 г. се движи в рамките на около 50%.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?