Следвайте ни

COVID-19 може да свие немската икономика с 20%

viber icon

Според института за икономически изследвания в Мюнхен Ifo страхът от рецесия сред немските мениджъри, предизвикана от коронавирусната епидемия, е дори по-голям от очакваното. Това предаде Reuters.

През март германският индекс за бизнес климат на Ifo, публикуван днес, е паднал до 86,1 пункта от 96,0 пункта през февруари. „Това е най-големия спад, регистриран някога в обединена Германия, и най-ниския резултат от юли 2009-а насам. Немската икономика е в шок. Очакванията на компаниите са по мрачни от всякога", заяви президентът на Ifo Клеменс Фюст, коментирайки песимистичните нагласи на мениджърите по отношение на ситуацията и техните бизнес перспективи.

"Може да се предположи, че ще има тежка рецесия за най-малко две тримесечия. През 2020-а брутният вътрешен продукт(БВП) на Германия може да отчете спад между 5 и 20 процента, в зависимост от продължителността на коронавирусната пандемия", каза в интервю за Reuters икономическият експерт от института за икономически изследвания в Мюнхен Клаус Волрабе.

Според Ifo, пандемията ще предизвика производствени загуби от стотици милиарди евро във Федералната република и ще даде силно отражение върху пазара на труда и държавния бюджет. В зависимост от сценария, коронавирусът може да струва на Германия между 255 и 729 милиарда евро. Експертите очакват срив в икономиката особено през второто тримесечие на 2020-а.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?