Следвайте ни

Цигари без бандерол се появиха по магазините в Пловдив

Новата система и разположение на бандеролите по кутиите цигари, както и контрола от страна на производителите очевидно не работи толкова добре, колкото трябваше.

В търговската мрежа под тепетата се появиха кутии от тютюневите изделия от марката „Дънхил“ на „Бритиш Американ Табако“ които се продават по магазините без бандерол за платен акциз. Външно опаковката е напълно идентична с тази на оригиналния продукт.

Все още не е ясно дали става въпрос за единични пропуски или за цели партиди от определени марки, които вече са в търговската мрежа. На запечатаната кутия се вижда как отделеното пространство за залепяне на бандерола стои празно.

Задължение на производителите, както и на търговците е подобни кутии да не стигат до крайния потребител, защото липсата на отрязъка за платен акциз практически прави цигари без никакво доказателство за произход.

Само лицензирани производители и търговци — вносители, притежаващи специални разрешения, имат право да закупуват бандероли. Те се издават от Министерството на финансите по утвърдени проекти и се закрепват върху потребителската опаковка на изделията, подлежащи на облагане с акциз.

Всеки стикер има определени реквизити: серия, номер, символ и цена (при тютюневите изделия) и свидетелства за заплатен акциз. Продажбата или задържането на склад на акцизни стоки без бандерол е престъпление и административно нарушение според законите на Република България.

Станимир Кронев

Редактор

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?