2374

Цифрово евро идва през 2023 г., ето какво представлява

Цифровите валути са още една възможност за новите технологични компании, финтех и стартъпи да развиват нови методи на плащане и разработки, това каза в интервю за Радио Варна евродепутатът Цветелина Пенкова. Тя съобщи, че се очаква консултациите по въвеждането на цифровото евро да приключат до края на тази година, за да може догодина дигиталната европейска валута да влезе в употреба.


"Цифровото евро е електронна форма на пари, които се емитират от Европейската централна банка и националните централни банки. Достъпни са за всички граждани и фирми. Ако в една банкова сметка имаме физически пари, те ще бъдат заменени с цифрови. "

Цифровото евро ще може да се използва като разплащателна единица при по-ниски транзакционни такси. Предстоят конкретните регулации, които предполагат всички нива на защита на потребителите и на техните средства във финансовите институции в рамките на ЕС. 


"С влизане на България в Еврозоната, ние ще започнем да използваме цифровото евро", каза Пенкова.

Хартиените пари, които напоследък все по-малко се намират в обращение, няма да бъдат заменени от електронните пари, но все по-малка ще е необходимостта от тях.

По план страната ни трябва да влезе в Еврозоната през 2024 година.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
евро в България ?

евро в България ?

18.04.2022 | 10:29

При тази галопираща инфлация, ще е идиотизъм въвеждане на евро в началото на 2024 година. Едва ли по лицата на българите ще има усмивка, ако се въведе толкова рано единната валута. Най-напред трябва да сме приключили проблема Шенген. Днес българите масово са стресирани, уморени и без ведра усмивка на лицата след като са ограбвани няколко десетилетия. Вижте пенсии, минимална заплата, масово осигуряване на минимална заплата и малко над нея и т.н. и т.н.

Отговори
2 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?