46
Следвайте ни

Чуждите инвестиции в страната се свиха наполовина за година

viber icon

Влезлите в България преки чуждестранни инвестиции за периода от началото на годината до юли е в размер на 630,4 млн. евро, показват данните на БНБ. Въпреки това, имаме сериозно намалява с близо 50% спрямо същия период на миналата година, когато инвестициите от чужди страни в България са 1,108 млрд. евро. 

Дяловият капитал (преведени/изтеглени парични и апортни вноски на нерезиденти в/от капитала и резервите на български дружества, както и постъпления/плащания по сделки с недвижими имоти в страната) е отрицателен и възлиза на 15,5 млн. евро за периода от януари до юли. За седемте месеца на миналата година дяловият капитал беше положителен - в размер на 171,5 млн. евро.

В централната банка изчисляват, че нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е отрицателен в размер на 2,7 млн. евро при отрицателен нетен поток от 1,1 млн. евро за януари-юли 2020 г.

По предварителни данни статия Реинвестиране на печалба (показваща дела на чуждестранните инвеститори в текущата печалба или загуба на дружеството на база на счетоводни данни за финансовия резултат) е положителна и възлиза на 1,045 млрд. евро при положителна стойност от 609,1 млн. евро за януари-юли 2020 г.

Нетният поток по подстатия Дългови инструменти (промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чуждестранни инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити) е отрицателен и възлиза на 399,7 млн. евро при положителна стойност от 958,2 млн. евро за януари-юли миналата година.

Най-големите нетни положителни потоци преки инвестиции в страната за седем месеца са от Люксембург (457,9 млн. евро), Нидерландия (253,8 млн. евро) и Германия (120,4 млн. евро), а най-големите нетни отрицателни потоци са към Чехия (238,5 млн. евро) и Швейцария (160,6 млн. евро). 

По предварителни данни нетният поток на преките инвестиции в чужбина за първите седем месеца на тази година възлиза на 35,7 млн. евро при 113,4 млн. евро за януари-юли 2020 г.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

тулупи с тулуми

тулупи с тулуми

20.09.2021 | 21:49

Никой не ще да киха за на Бочо шкафчето!

Отговори
0 0
Биткойнър

Биткойнър

20.09.2021 | 21:29

Как да печелим бързо и лесно криптовалута биткойн, вижте тук : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?