71

Чужд инвеститор в Пловдивско фалира, стотици остават без работа

Един от чуждестранните инвеститори в Пловдивско преустановява производство, а стотици остават без работа. Фабриката за производство на светодиодни матрици и модули край с. Труд, построена от немския гигант Оsram, а после продадена на американската фирма Sanmina Corp, е обявена в несъстоятелност и пуска кепенци. В момента текат масови съкращения на персонала. 

„Проблемът в подобна мултинационална компания обикновено е заради мениджърския екип на фирмата. Там отдавна има проблеми, за които знаем, но на работниците във фабриката, не им позволиха да сформират синдикати, които да ги защитават. За съжаление в своите държави тези мениджъри спазват порядки, а в България нарушават конституционните права на нашите граждани“, коментира за „Марица“ Атанас Кръстев –лидер на СРС „Подкрепа“ Пловдив. Той уточни, че от синдиката ще направят всичко по силите си да помогнат на съкратените да се реализират по-бързо на пазара на труда. Кръстев допълни, че по неофициална информация, на някои от съкратените било предложено да работят в сходна фирма в Румъния.

Немският производител на осветителни тела Osram стъпна в България през 2016 г., а година по-късно откри завода си край Пловдив, в който бяха инвестирани 25 млн. евро.  Целта бе новото предприятие, с персонал от близо 900 човека, да стане елемент от стратегията за цифровизация на Osram - Digital Systems и да произвежда продукти за интелигентни сгради и интелигентни градове. 

През пролетта на 2021 г. германците продадоха завода на Sanmina Corp, един от най-големите в света производители на електронни продукти, базиран в Сан Хосе, САЩ. Продукцията от фабриката край Пловдив обаче продължи да се изкупува от Osram. След сделката фирмата у нас се управлява от „Санмина България“ ЕООД, което е под шапката на Санмина-Ес Си Ай Дъч Холдингс Б.В. (Нидерландия). От последния публично оповестен финансов отчет на дружеството за финансовата 2020 г. става ясно, се същата година то е реализирало печалба над 3,5 млн. лв. В същото време има и задължения към доставчици и персонал. Тогава численият състав на работещите там е бил 813 души. През годините там са наемани и работници от трети държави. 

Припомняме, че преди няколко години заради техническа неизправност в същия завод, се стигна до бактериално замързяване на питейната вода, а десетки работници получиха стомашни проблеми. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Яяяя

Яяяя

15.11.2023 | 11:51

Едва ли! Когато българския мениджмънт не се справя е лесно да се замени, а "Sanmina" имат много заводи по света. Например "Осрам" (Пловдив) никога не е имала български управител. Вървят обяви за наемане на персонал. Най-вероятно е врътка за да се откачат от социалните клаузи в договора за продажба с "Осрам" и да се смени германският с истински американски капитализъм.

Отговори
0 0
Иван

Иван

14.11.2023 | 16:07

Е, тоя завод си имаше кусури и преди. А американците не го купиха, ами го взеха заради дългове ;) Та очаквано беше да го шитнат. Аз се чудя що изкара толкова?

Отговори
4 0
656

656

14.11.2023 | 15:22

Всичко купено от краварите след това фалира

Отговори
26 9
Всички що сме комунисти

Всички що сме комунисти

14.11.2023 | 15:38

е караме по старому! Не кравара , а господаря Български, клел се в знаме червено го съсипа съвсем съзнателно ! Защо ли управата му бе все от Българи избрани по поръчка най-вероятно на коментерна! Защо ли така таварищ!?

Отговори
11 11
Българин

Българин

14.11.2023 | 16:19

Едно си баба знае, едно си бае. Коминтернът е закрит 1943г. Българският слугинаж, в случая, просто е бил некадърен.

Отговори
8 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?