Следвайте ни

Чудесна новина за пенсионерите! Искат вторите пенсии да се вдигат на 1 юли като тези от НОИ

viber icon

Вторите пенсии да се осъвременяват всяка година на 1 юли като държавните. Това предлага Комисията за финансов надзор в становище за предложените от правителството промени в Кодекса за социално осигуряване. Те бяха одобрени на първо четене от социалната комисия на парламента в сряда.

Актуализирането на размера на втората пенсия не е уредено в цялост, твърдят от КФН. То трябвало да е максимално ясно разписано в КСО, за да имат хората яснота.

“Предлагаме актуализацията във втория стълб да бъде уредена по следния начин: допълнителна пожизнена пенсия за старост, срочната професионална пенсия за ранно пенсиониране и разсрочените плащания да се актуализират ежегодно, считано от 1 юли, с 50 на сто от дохода от инвестиране на средствата във фондовете за извършване на плащанията за предходна година. Като при актуализацията не се допуска намаляване на първоначалния, вече актуализиран и преизчислен размер, следвайки логиката на първия стълб”, обясни пред депутатите зам.-шефката на КФН Диана Йорданова, пише "24 часа".

34 страници с предложения за промени на одобрения в последния работен ден на 2020 г. от правителството проект е внесла комисията.

С промените в КСО се бърза, защото през септември трябва да започне плащането на втора пенсия за 17 000 жени.

Частните фондове да плащат три вида пенсия, предлага правителството. Първият вариант е пожизнено плащане за хората, които имат достатъчно средства в личните си партиди, за да получат поне 15% от размера на минималната пенсия за съответната година. Това означава, че през тази година най-ниската пожизнена пенсия ще е 45 лв. Тук се предлагат и два подварианта - гарантиран период на изплащане или сумата да бъде разсрочена за определен брой години. А срокът на плащането и размерът му ще бъдат избирани от пенсионера.

Разсроченото плащане за определен брой години е за хората, чиито партиди не стигат за пожизнена пенсия, но надхвърлят 3 пъти размера на минималната. Накуп ще си вземат парите пък тези с по-малко от 3 минимални пенсии в партидите си.

Втората пенсия ще може да се взема 1 г. преди навършване на възрастта за пенсиониране от НОИ. Наследяване ще има само ако пенсионерът е получавал пожизнена пенсия с гарантиран период или ако е била разсрочена

До 30 юни изпусналите 5-годишния срок могат да прехвърлят парите си в НОИ. За останалите над 3 млн. вложители в частните фондове има сложна схема за избор, като тя плавно се увеличава до 2038 г., когато се връщат петте години за прехвърляне.

Вторите пенсии да се вдигат на 1 юли като тези от НОИ, иска КФН

 

Според депутатите от БСП втората пенсия трябва да се прехвърля до последния ден преди пенсионирането, за да няма ощетени и хората да не избират “на сляпо”. Такова предложение имат и бизнеса, синдикатите и пенсионните фондове.

Още по темата четете ТУК

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Соня

Соня

14.01.2021 | 00:43

А за хора който са пенсионирани по болест как ще става.

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?