71
Следвайте ни

Чудесна новина: Увеличават минималната работна заплата ВИДЕО

viber icon

„Ще има увеличение на минималната работна заплата. В момента се подготвят разчетите за различните варианти за нейното увеличение”, заяви вицепремиерът и служебен социален министър Гълъб Донев. Той обаче не каза точно с колко ще бъде увеличена МРЗ в страната и кога ще бъде направено подобно предложение.

Донев посочи, че е „За” доходите и минималната работна заплата да нарастват, но споделя мнението на КНСБ, че това трябва да стане със 750 лв., както предлагат от синдикатите, тъй като това било твърде рязък скок. 14% е средното нарастване на минималните доходи в страната от началото на годината, посочи Донев. Към момента МРЗ е фиксирана на 650 лева.

„Цени от юли до края на годината са такива, каквито са определени от КЕВР. От януари предстои ново определяне на цените за електроенергия за бита, съответно и за парното. Явно ще има покачване на цените, но това, което е предвидено с енергийното подпомагане за хората, които отговарят на критериите за това да бъдат подпомогнати от държавата за този отоплителен сезон са някъде около 345 000 лица и семейства. Вдигна се и процентът, с който се подпомагат месечно тези граждани. Започна и изплащането на цялата помощ за отоплителния сезон. Всички, които са одобрени до момента – над 200 000, регулярно получават парите за енергийно подпомагане”, посочи социалният министър.

Според него всичко, което се случва в Европа и в целия свят, няма как да не доведе до проинфлационни процеси. В момента инфлацията е малко над 2%, но се очаква тя да нарастне до края на годината, добави министърът.

„Вчера цената на тока у нас беше втората най-ниска в Европа след Полша, но те си имат особености. Предприемат се мерки и действия и към бизнеса, и към потребителите, за да могат да бъдат определени и запазени цените поносими за българските граждани”, каза още Донев.

„Тези 50 лева за мегаватчас трябва да бъдат гласувани от Народно събрание, за да бъде облечено в законова форма и да може да се ползва от бизнеса”, обясни Донев относно мерките, които бяха съобщени от властта вчера.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Чужденец

Чужденец

30.09.2021 | 06:15

Нищо ново под слънцето. Българинът си остава българин. Нищо общо няма между истински европеец които имат культура и възпитание от Българинът който е свикнал да живее с лъжи и измами. България винаги ще си остане такава каквато си е от хиляда и колко години... Крадлив и лъжлив народ. ОТ 36 години съм избягал от България, и Слава Богу че взех правилно о решение. Бог да помогне на бедните хора в България.

Отговори
0 0
Özgür Çakmakoğlu

Özgür Çakmakoğlu

28.09.2021 | 16:04

Българският работодател - НАЙ-АЛЧЕН В Европа. Никъде в западна Европа, и дори в Гърция не можеш да видиш работодател да живее в такъв лукс, както нашите.

Отговори
11 0
Пловдив

Пловдив

28.09.2021 | 14:34

На това вдигане ли му казвате?Пълна подигравка!В Европа няма по-прост народ от българския -32 години го мачкат и унижават,а той стои ,търпи и нищо не прави.На такъв ОВЧИ народ,такава участ му се полага.

Отговори
19 0
Така няма да стане

Така няма да стане

28.09.2021 | 12:38

За да се стигне минимален европейски стандарт, трябва да се вдига с 20% всяка година. На "работодателите" не им харесва, защото ще им намалее печалбата и ще им наруши високия стандарт на живот. А коментари като предния, са или от някой такъв, или от някой софиянец. Това че в София заплатите започват от 1200 лева, не значи че навсякъде е така. В другата България масово се злоупотребява с минимална заплата. От София се налагат двойните стандарти. За пример: В една фирма, с филиал в София и друг в град, с еднаква доходнос се получават различни заплати. Разликата в порядъка на 300-400 лева. Та сега сметнете, при минимална заплата от 1200 лева в София, колко вземат в другите градове. Та да ми обяснят господа софиянци и работодателите, как за една и съща дейност се получава различен доход. Та не ми говорете,че хората на минимална заплата са мързели.

Отговори
25 3
Началник

Началник

28.09.2021 | 11:19

На най-мързеливите работници им вдигат изкуствено заплатата. Ай честито!

Отговори
6 13
ТИ явно

ТИ явно

28.09.2021 | 15:29

Си от тях господине Началник мъдев.....

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?