Следвайте ни

Чубайс изчисли колко губи Русия от прехода към зелена енергия

viber icon

Идва нова революция в енергетиката и тя ще е съпоставима по сила с процесите в икономиката на западните страни от края на 18 и началото на 19 век. 

Това ще доведе до появата на нови икономически лидери, които ще са новият световен елит през 21 и 22 век. Това предрича пред rbc.ru руският икономист Анатолий Чубайс.

„Като се има предвид уникалната роля на горивно-енергийния комплекс в руската икономика, и колко важно е географското й положение и технологичен потенциал, Русия ще понесе много тежък удар. Но в същото време пред нея се откриват и нови възможности”, обяснява руският либерал от времето на Борис Елцин.

Чубайс е много непопулярен в Русия, защото той разработи шоковия преход към пазарна икономика в началото на 90-е години на миналия век.

Анатолий Чубайс, смята че сега се задава четвърта промишлена революция, която ще бъде наречена „глобален преход в енергетиката”. 

Според икономиста, тази революция няма да е безсмислена. 

„За разлика от другите промишлени революции, тази ще се отличава с голяма скорост и ще отнеме 30-50 години”, казва Чубейс. 

Той е оценил загубите на Русия от отказа от въглеводороди в световен мащаб. Според него страната ще загуби 10% от своя Брутен вътрешен продукт. БВП на Руската федерация за 2019 е 1,702 трилиона долара.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?