Следвайте ни

ЧСИ продава за пети път Хелиос Металург

Собственикът Васил Василев смени бизнеса и стана фермер

viber icon

Частен съдебен изпълнител обяви пета публична продан за „Хелиос Металург“ ЕООД. Пловдивското дружеството е четвъртият металургичен гигант в страната след фалиралия „Кремиковци“ - София, „Стомана“ - Перник, и „Промет“ – Дебелт и първото, изградено с частни капитали. Производствените мощности на „Хелиос Металург“ ЕООД, с две промишлени и складови бази, са разположени върху над 6 хил. квадратни метра на бул. „Цариградско шосе” 53, на територията на бившия Домостроителен комбинат.  Търгът за тях ще стартира при първоначална цена от 2 824 184 лв. Тя е почти наполовина спрямо цената, обявена при първата продажба на имота преди 5 години. При предните търгове сградите се продаваха поотделно. Крайната мярка е наложена заради борчове на фирмата към две банки.

„Хелиос Металург“ ЕООД е семейна компания, регистрирана като ООД през 1995 г. в Пловдив. Няколко години по-късно неин едноличен собственик става един от акционерите - Васил Василев. Той участва в касовата приватизация през 2004 г. и закупува част от бившия  Домостроителен комбинат под тепетата. Инвестира в нови производствени мощности и през 2006 г. открива модерния металургичен завод „Хелиос-металург“, в който са вложени близо 30 млн. лв. Отваря бази в София и Бургас. Преди това „Хелиос Металург“ е част от СД „Хелиос“- съдружие между братята Васил и Кирил Василеви, които впоследствие разделят бизнеса.

Основният предмет на дейност на „Хелиос Металург“ ЕООД, е производство на чугун, стомана, арматурно желязо, както и търговия със стоманени профили. Василев, който е икономист по професия, има свежи идеи за снижаване на себестойността на българското арматурно желязо – една от тях е превръщането на строителното желязо в арматурна конфекция. Отделно компанията има собствена разработка за нова технологична линия за преработка по 10 тона отпадък от основното производство в метални шини, също с приложение в строителната индустрия.

Всичко върви по план до 2015 г. Запознати коментират, че сривът на фабриката, която работи на светло, се дължи най-вече на конкурентен внос на стомана от Украйна, както и на ДДС измамите през нароените фирми с 2 лв. капитал. Същата година собственикът решава да преустанови дейност. Част от базите са отдадени под наем, други продадени, а персоналът на дружеството освободен. Кредитите към търговски банки са обявени за просрочени и изискуеми и са предадени за принудително събиране от трима ЧСИ. През 2016 г. чрез ЧСИ са продадени активи, предоставени като обезпечение към две търговски банки. След търговете в други ръце минават производствени халета и база в София, както и арматурният и ремонтно механичният цех в Пловдив. Продажбите обаче не покриват изцяло кредитите към двете банки, поради което предстои нов търг за продажба на активи, които са предоставени за обезпечение. Дали за тях ще се яви купувач, ще се разбере на 7 август 2020 г.

След неудачите в металургичния бранш, Васил Василев предприема пълна диверсификация на дейността си – става животновъд, с което сбъдва детската си мечта. Заедно със съмишленици изгражда ферма в с. Строево. В нея отглежда 400 овце от френската порода Лакон. Изгражда и мандра за производство на млечни продукти. Стопанството се казва „ТКЗС кеффа на шефа“, като кеффа означава „Качество, екологично, фермерски продукти, фантастичен вкус, асортимент“. Преди 9 години бизнесменът изгради със собствени средства в с. Строево параклисът Свети Димитър Солунски Чудотворец.

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Rosalina DE LUCIA

Rosalina DE LUCIA

18.06.2020 | 15:06

ИЗПИТВАНЕ НА МОЯТ ЗАЕМ, ПОЛУЧЕН ОТ ИБСИ-БАНК На вашето внимание Повече не се притеснявайте от финансовите си проблеми. Успях да получа междинен заем от 15 500 евро, който наистина ми помогна да реша проблем за кратко време. Ако в допълнение сте били разочаровани или се нуждаете от кредит, заем или инвестиция или ако сте забранени за банкиране, моля, свържете се с г-жа Violaine Michèle Agnès BERTHET с кредитора на IBSI-BANK (Международна банка за солидарност и инвестиции) наистина е призната в тази област. Свържете се с нея сега, ако се интересувате от заем или инвестиция. Имейл: [email protected] Бъди благословен

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?