46

ЧРД на Валутния борд, който навъртя 25 години

На 1 юли се навършиха 25 години от въвеждането на паричния съвет в България. На тази дата през 1997 г. официалният валутен курс на лева е фиксиран към германската марка. Към онзи момент в Закона за Българска народна банка е записано, че официалният курс е 1000 лв. за 1 германска марка. На 1 януари 1999 г., след като Германия приема еврото, курсът автоматично се променя на 1955,83 лева за 1 евро - спрямо официалния курс, по който германската марка се конвертира към еврото. Следва деноминацията на лева и от 5 юли 1999 г. курсът се фиксира на познатото 1,95583 лева за 1 евро. На 10 юли 2020 г. този курс е потвърден при включването на българския лев в механизма на валутните курсове (ERM II).

25 години не са малък период. Валутният борд е една от най-големите и успешни реформи в България, които позволяват на страната да се измъкне от финансовата бъркотия на 90-те - пълен крах на паричната политика, хронично висока инфлация, неконтролируем държавен дълг, фалити на банки и т.н., пише в свой анализ икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев. Най-голямата котва на борда безспорно е фиксираният курс - стабилността на парите у нас идва от обоснованото предположение, че курсът 1,95583 лв. за 1 евро е непоклатим. Управление „Емисионно“ в БНБ, което управлява брутните международни валутни резерви, поддържа пълно валутно покритие на общата сума на паричните задължения на БНБ - това са всички банкноти и монети в обращение, както и всички наличности по сметки в централната банка, в т.ч. депозита на правителството и резервите на търговските банки. Пълното покритие е гаранция за доверие в паричната единица.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Р. Ран

Р. Ран

04.07.2022 | 18:43

Така че изобщо не е за ЧРД. И още, представете си ако Турция беше с фиксиран курс при тая инфлация какво щеше да стане, може би най- скъпата държава в твърда валута. Не може държава с твърде слаба икономика да държи толкова скъпа валутата си, вредно е за самата нея.

Отговори
0 1
Р. Ран

Р. Ран

04.07.2022 | 18:34

Дотук добре, но нека поразсъждаваме малко. Първо, да вярно е при хиперинфлации, нестабилност на икономика и финанси каквото очевидно беше в България, подобно на редица латиноамерикански държави, например Аржентина преди това, въвеждането на валутен борд е повече от препоръчително. Но още тогава експертите предричаха риск и продължителност не повече от 5 до 10 години, защото след това започва да вреди, пример за това е Аржентина, а 25 години направо си е убийствено. Защо, защото Второ, държавата чиято валута е прикрепена към очевидно по- стабилната такава няма тези икономически показатели за да поддържа необходимата инфлационна стабилност за да поддържа този паритет спрямо избраната валута са дълго време. Така какво се получава, поради слабите икономически показатели, инфлационни и други фактори местната валута в случая Лев с много по- бързи темпове инфлира от избраната на икономически стабилната държава, в случая DM или Евро и благодарение на фиксирания курс "повлича" тази валута към съответната по- висока инфлация. Така съответната национална банка е безсилна да вземе каквито и да е финансови механизми за овладяване на ситуацията като увеличаване на лихвен процент, печатане на повече парични средства и т.н. тъй като на практика тя е лишена от самостоятелни решения. И накрая като пример ако инфлацията в България е около 20-25% както всички знайни и незнайни специалисти твърдят а в Европа около 10-12% то излиза че при този фиксиран курс левчето е инфлирало еврото с около 10-12% отгоре над средно европейското. Ето затова през годините е била периодична индексация на курса спрямо инфлационните процеси, но уви не е направено. И един прост пример, ако нещо струва 100 лева при сегашния курс би струвало малко над 50 евро, а ако курса беше коригиран например 3 лева, същото нещо щеше да струва около 33 евро, има разлика нали. Ето затова много от нашите стоки гонят че и задминават западните в еврова стойност.

Отговори
2 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?