2374
Следвайте ни

Четири съвета, с които да избегнем "празничния фалит"

viber icon

Декември е месецът, в който е нужно оптимално планиране и разпределение на месечния доход и разходите. ​Това е времето от годината, в което всеки иска да зарадва любимите си хора с най-желаните коледни подаръци, да приготви най-пищната трапеза или да запази места за онази бленувана почивка. Битовите сметки, лизингът, който изплащате, и още куп други планирани и непланирани разходи обаче не замръзват с падането на температурите, а точно обратното - растат.

Така през последните години се роди един нов термин - "празничен фалит". За да оптимизираме разходите си през декември, експертите дават няколко основни насоки, които да следваме.

Направете план на покупките

Започнете със списък на всички очаквани разходи. Към сумите за подаръци, трапезата и евентуалните пътувания не забравяйте да вземете предвид всички останали разходи през месеца. Това ще ви даде представа за нещата, които ще трябва да платите през настоящия месец. Задължително отделете и пари за първите няколко дни на новата година. 

Следете намаленията и пазарувайте по време на промоции

Не бързайте с пазаруването, а следете за намаления в любимите ви магазини и сайтове. Така ще спестите, без да се лишавате от желаните продукти и вещи. Коледните намаления обикновено започват след 10 декември, затова се оглеждайте и ослушвайте за оферти, които отговарят на вашите нужди и желания.

Поделете някои разходи с роднини

Ако синът ви иска супермощен геймърски компютър, говорете с чичо му и си поделете разходите за подаръка. Така хем ще изпълните желанието му, хем ще улесните чичото да не се чуди с какво да зарадва своя племенник.

Не чакайте последния момент за куверта 

Стандартно цените около коледните и новогодишните празници скачат, особено ако ще ги посрещате в някой курорт, в който е включена и празнична програма. Новогодишният куверт е голямо перо в декемврийския бюджет и ако чакате до последния момент, може да ви „ударят“ с доста висока цена. В бранша е прието, че колкото повече наближава празникът, толкова по-скъпи стават нощувките и кувертите. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?