49
Следвайте ни

Четири сектора във възход през пандемичната 2020 г.

Ръст бележат строителството, добивната промишленост, здравеопазването и IT технологиите

viber icon

Четири сектора бележат възход през пандемичната 2020 година. Ръст е отчетен в строителството, добивната промишленост, здравеопазването и информационните и комуникационните технологии. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт, представени от Петър Ганев, експерт в Института за пазарна икономика.

В строителството има много сериозен бум, като продукцията в сектора нараства с 34%, или с близо 6 млрд. лв. Почти целият спад на продукцията в промишлеността е компенсиран от номиналния ръст в строителството.

Добивната промишленост също се развива добре, като продукцията в сектора на национално ниво нараства с близо 20%, или с над 500 млн. лв. Това е провокирано от доброто представяне на минните компании в Средногорието, както и от разработването на рудника в Крумовград. Данните за Панагюрище например показват, че там икономиката отчита ръст през 2020 г., което се дължи на това, че нарастването в добивната промишленост компенсира спада в другите сектори, които са директно засегнати от пандемията.

Здравеопазването също расте на национално ниво с 9%, което представлява ръст на продукцията с над 400 млн. лв. Фирмените данни сочат, че в годината на пандемията болниците са увеличили както своите приходи, така и печалбата. Последният с положителна динамика е секторът на информационните и комуникационните технологии, който продължава да се развива и по време на пандемията. Ръстът в продукцията в информационните и комуникационните технологии през 2020 г. е над 900 млн. лв. (7,6% ръст), което е провокирано от продължаващото търсене на външни пазари към този тип услуги - над 1 млрд. лв. е увеличението на приходите от външни пазари в информационния сектор в страната в годината на пандемията.

Ефектът от пандемията обаче е негативен в останалите сектори, които са с влошени резултати в почти цялата страна. Общо произведената продукция от нефинансовите предприятия в страната намалява от 194 млрд. лв. през 2019 г. до 188 млрд. лв. през 2020 г., което е спад от 3,2%. Представянето на различните браншове обаче е разнопосочно, като ясно си личат най-тежко ударените от пандемията дейности.

Предприятията в хотелиерството и ресторантьорството, както и в културата, спорта и развлеченията губят съответно 36% и 50% от своята продукция. Общо свиването на продукцията в тези сектори е за близо 3,9 млрд. лв. Преработващата промишленост губи 9,2% от произведената продукция, като в номинално изражение това е спад от над 6,3 млрд. лв.

Нарушените вериги на доставки оказват своето влияние върху промишлеността, като валутните приходи от износ в производствения сектор спадат с над 3,8 млрд. лв. Транспортът губи 7,3% от своята продукция, или в номинално изражение близо 1,3 млрд. лв.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?