Следвайте ни

Черна прогноза: 40 000 висшисти ще се изхранват като сервитьори и работници

viber icon

40 600 висшисти ще работят на позиции, изискващи по-нисък ценз. Това ще се случи след 9 години, предвижда Стратегията по заетостта за 2021-2030 г., която е публикувана за обществено обсъждане.

Причината е, че през следващите години ще се засилва нуждаят от работници със средно образование, включително и за завършилите професионални гимназии. В същото време на пазара на труда ще има излишък от кадри с висше.

Дефицитът на работни места за среднисти, за които няма да има кадри, ще бъде 110 700. Това означава, че не само българите с висше образование ще заемат  позиции, изискващи по-ниско образование, но и тези с основно и по-ниско образование ще заемат работни места, изискващи по-високо образование.

При висшистите основно кадри ще се търсят в образованието. До 9 години се очаква да бъдат назначени 33 200 педагози. С 18 300 ще се увеличат и работещите в хуманното здравеопазване и медико-социалните грижи. Ръст ще има и при трудещите се в държавното управление – с 13 500. 

Най-сериозен ще бъде дефицитът на кадри със средно образование в хотелиерството и ресторантьорството, заради по-ниските заплати. Най-ниските възнаграждение на персонала със средно образование се наблюдават в областите Видин, Хасково и Благоевград. Там заплатата възлиза на 76 на сто от средната на завършилите 12 клас за страната. 

При висшистите най-малко плащат в областите Перник, Видин, Силистра и Търговище, където заплата, представляваща 60% от средната заплата на заетите с висше образование в страната. 

Основната цел, която е залегнала в стратегията, е 78 на сто от хората между 20 и 64 години да имат работа през 2030 г. За сравнение през 2019г. коефициентът на заетост е бил 75%. За да се постигне целта ще се разработят профили за цифрови компетенции по ключови длъжности. Освен това ще се осигуряват възможности за професионално обучение по търсени професии и специалности. Предвидени са и часове за базови умения по български език, математика, технологии и природни науки за хората с ниско образование.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Фабрика за безработници =АМТИ +И= с "хибридни" спецове

Фабрика за безработници =АМТИ +И= с "хибридни" спецове

06.06.2021 | 16:48

На всеки тротоар - "академия", от "професоря" не мож' се размина (и още идват). Всички те бълват тълпи "ви'шисти" дето не умеят да заковат един пирон. Не стават за келнери, щото се гелпят в сметката. Не стават за пианисти, оти им пречат ръцете, та ги слагат да прелистват нотите, когато някой свири Соната, дипломирани "музиколози". "Изкуствоведи" пък като не умеят да изрисуват КРУША ако им дадеш моливче и боички, се навъртат около АРТаджийците да кудкудякат белким някой нещо им снесе . . . Голямата пловдивска фабрика за безработни клошарЦи АМТИ +И вече била ...акредитирала (?!? #КОЙ ГЕРБаджия ги акредитирВа таквизи КАЛИНКИ???) програма за АртМениджСЕРГИДЖИИ - продавачи на халтура и кич ф три разцветки. Спец-КАЛИНКИТЕ вече се изкатериха по върховете и министерствата, затова младите бягат за да не се счупи клона от толкова маймуни

Отговори
3 1
Мария

Мария

06.06.2021 | 16:10

Висшисти които сричат не стават и за сервитери

Отговори
5 0
Къф ша го ручате

Къф ша го ручате

06.06.2021 | 14:40

Къф ташак шъ бъде за поколението ми га им покажа фишист га мете стълбището ми с дипломата фишиска отдолу на горе Гулем ташак Гулема инвестиция на мама тате баба дедо

Отговори
2 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?