Следвайте ни

Черна жътва в Пловдив: Известните бизнесмени, погубени от COVID-19

viber icon

Днес Пловдив тъгува за хотелиера Радослав Бозуков, който COVID-19 уби едва на 49-годишна възраст. За една година, откакто пандемията започна да коси наред, градът загуби знакови личности. По-долу изброяваме само част от тях. 

Стоян Сариев

Още през юли месец миналата година един от най-колоритните строители в Пловдив загуби битката с COVID-19. Стоян Сариев прекара дни наред в интензивния сектор на пловдивска болница, но не успя да надвие вируса. 

Далновиден бизнесмен - Сариев бе първият, който още през 2004 година заговори за изграждането на небостъргач в Пловдив – на мястото на сегашния мол „Марково тепе“. Теренът бе негов, след като изкупи дела на общината като съсобственик. До сграда-мастодонт така и не се стигна, защото предприемачът препродаде парцела с много добра печалба. 

Строителната компания „Стоянстрой“ остави много построени сгради в Пловдив, но в последните години прехвърли почти цялата си дейност към Северна България. По думите на Стоян Сариев причината бе, че в администрация на бившия кмет Иван Тотев по правило обществените поръчки се печелят от предварително избрани фирми и няма смисъл да се включваш в обречено състезание. 

„Стоянстрой“ обаче проби  в Германия и си извоюва много добро реноме там. Компанията създаде и първата частна езикова гимназия в Пловдив. 

Ванко Иванов

Малко преди да навърши 70 години от този свят си тръгна друг популярен хотелиер и деятел в туризма. Ванко Иванов бе собственик на хотела край Гребната „Лендмарк“ и на една от първите туристически агенции в България - „Марбо турс“. Тя бе създадена  през далечната 1990 г.

Започва с организирането на чартърни и карго полети до Сингапур и Дубай, като до втората дестинация са реализирани над 300 полета от летищата в Пловдив и Бургас. През 1998г. сключва договор с държавния туроператор на Китай - CITS (Чайна Интернешънъл Травел Сървис) за обслужване на български туристи и бизнесмени в панаири на Гуангджоу и свободните безмитни зони в Шенжен и Шанхай. Все още запазена марка на туристическата агенция са екзотичните пътувания. 

Хотелът край Гребната пък поддържаше завидна заетост преди пандемията и имаше високи оценки от гости и турагенции. 

 

Марин Маринов

На 68 години почина знаков предприемач на прехода - Марин Маринов.

Той  създаде фирмата си „Кавен Ирадис“ през 1991 г. и с нея започна да изнася българска козметика към страните от бившия СССР. Натрупал достатъчно опит, през 1998 година пловдивското дружество успява да стане официален дистрибутор за България на гиганта „Проктър енд Гембъл".  Бизнесът на Маринов се разрастна в много посоки, като едно от дружествата му през 2015 година купи и пицарии „Верди“. Няколко години по-късно веригата бе продадена.

Чрез друга фирма Маринови държаха и хотел „Беркут“ в Брестник. Имотът обаче бе обявен в началото на 2019 година за публична продан. Началната цена бе 4.8 милиона лева. 

  Напоследък фамилията си намери ново поприще – занимаваше се с лозя и производство на вино. Управлението на фирмите на Маринов-старши мина в ръцете на единия му син - Иван. Другият – Владимир Маринов, е зам.-кмет в община „Родопи“.

 Иван Тафков

Основателят на една от най-големите полиграфически бази в страната – „Таф принт“ Иван Тафков също почина след усложнения от COVID-19 в последните дни на декември миналата година. 

Печатницата е с 30-годишна бизнес история. Разполага със собствена база в модерни сгради, изградени на площ от 26 500 кв.м. в Пловдив . Иван Тафков е носител на приза „Печатар на годината“ за 2015 година на Съюза на печатраската индустрия.

Радослав Бозуков

Черната вест за смъртта му е от днес. Радослав Бозуков е собственик на хотел „Лайпциг“ , на комплекс „Девети километър“, и на паметника на културата баня „Чайка“. Член на УС на Съвета по туризъм в Пловдив и един от учредителите на Бизнес Експертен съвет. 

Радослав Бозуков започва кариерата си именно в хотел „Лайпциг“ от най-ниското стъпало в йерархията – сервитьор и барман. По-късно го приватизира чрез РМД. 

Заедно с приватизацията на мястото за настаняване, става собственик и на 60 декара, върху които е разположен комплекс „Девети километър и къмпинг „Горски кът“ на 4-ти километър. Последният имот бе продаден миналата година. 

Радослав Бозуков влезе преди няколко години в новините, когато пламна пожар в бившата баня „Чайка“. Паметникът на културата беше в активите на общинското предприятие „Бига“, а през 2005 г. бе приватизиран през една от фирмите на хотелиера. И до днес сградата е в неугледен вид. Веднага след пожара Бозуков категорично каза, че за това място никога не е имало планове да се строи хотел. Мястото е по-подходящо за галерия, но заради статута на сградата съгласувателните процедури с министерство на културата вървят страшно мудно. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

все видни

все видни

30.04.2021 | 12:26

мазни куманисти

Отговори
1 0
Дълбоката държава действа

Дълбоката държава действа

29.04.2021 | 18:21

Ми то не останаха масони

Отговори
15 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?